105. godišnjicu oslobođenja u Velikom ratu obeležena u Vranjskoj Banji


Minutom ćutanja, služenjem pomena, polaganjem venaca i cveća kraj Spomen ploče palim borcima od 1912. do 1918. godine u Vranjskoj Banji i prigodnim programom, obeležena je 105. godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Čestitajući Banjčanima Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu predsednik gradske opštine Dragan Sentić u svom obraćanju podsetio je na istorijske činjenice koje su dovele do najvećeg ratnog sukoba u istoriji čovečanstva.

Neka patriotski duh naših predaka daje snagu srpskom narodu da sačuva nacionalno jedinstvo i slogu u vremenima koja dolaze“, istakao je predsednik gradske opštine Vranjska Banja, Dragan Sentić.

U ime Grada Vranja i gradskog rukovodstva Dan oslobođenja Banjčanima čestitao je i gradonačelnik dr Slobodan Milenković. Podsetivši da je Veliki rat bio najkrvaviji sukob u ljudskoj istoriji, on je naglasio da je naša zemlja silno propatila, izgubiši trećinu svog stanovništva i više od polovine muškog življa.

Gubici su utoliko bili veći jer Srbija nije želela da vodi osvajačke ratove. Naprotiv. To je bio rat za oslobođenje, slobodu i nezavisnost. Ne želeći tuđina na svojoj zemlji Srbija se branila od napada koji su bili jedan za drugim, sa svih strana. Sa zapada i severa od Austro-Ugarske, sa istoka od Bugarske. Posebno se ističu bugarska zverstva na jugu Srbije. Slučajno ili ne, o njima se malo govori. Zato je ovo prilika da još jednom istaknemo da Srbija prašta, ali ne zaboravlja. Kao što ne zaboravljamo herojstva naše vojske, od kojih posebno ističem proboj Solunskog fronta. Jer su u njemu učestvovali i srpski rodoljubi sa ovih prostora. Nakon proboja, i kapitulacije bugarske 29. septembra 1918. godine, vrlo brzo srpske zastave su se vijorile u Bitolju, Skoplju, Nišu, ali i Vranjskoj Banji, koja je oslobođena dan pre Vranja. Dragi prijatelji, kosti naših predaka večni su amanet da je naša zemlja oduvek bila na raskrsnici puteva. Vranje i Vranjska Banja takođe. Naši hrabri vojnici ostavili su nam zaveštanje da se sloboda čuva jer je branjena i stečena krvlju srpskog seljaka. Golobradih mladića, koji su svoje živote ostavili na Prokletijama, na Krfu, na Kajmakčalanu. I zato sa ovog mesta poručujemo, niste i nećete biti zaboravljeni, jer Vranje i Vranjska Banja pamte“, istakao je gradonačelnik Milenković.

Kraj Spomen ploče palim borcima od 1912. do 1918. godine vence su položili gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR – a Vranje, OŠ ,,Predrag Devedžić“ Vranjska Banja, kao i mesnih odbora SNS Vranjska Banja.

Ovom prilikom prigodan program izveli su učenici banjske osnovne škole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *