2. april – svetski dan osoba sa autizmom02. april je svetski dan osoba sa autizmom. Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da u svetu jedno od 160 dece ima autizam.

Šta je autizam?

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj koji se uglavnom javlja tokom prve tri godine života. Ispoljava se kroz probleme u govoru, mišljenu, čulnom opažanju i nesnalaženju u socijalnim situacijama. Zbog toga osobe sa autizmom razvijaju drugačiji odnos i ponašanje prema spoljašnjem svetu.

Statistike pokazuju da je autizam učestaliji kod dečaka, nego kod devojčica, i da nema veze sa socijalnim i ekonomskim statusom, kao ni sa rasnom propadnošću. Može se desiti bilo kome.

Razbijanje zabluda o autizmu:

  • autizam nije mentalna bolest,
  • deca sa autizmom nisu nevaspitana deca sa problemima u ponašanju,
  • Ne nastaje zbog “hladnih” roditelja koji nedovoljno obraćaju pažnju  na svoju decu,
  • autizam ne nastaje zbog emocionalne lišenosti i stresa.

Kako pomoći osobama sa autizmom

Lek za autizam do danas nije pronađen. Uprkos tome, praksa je pokazala da rana dijagnostikatretman i uključivanje u obrazovni proces mogu pomoći. Na taj način razvijaju se socijalne i komunikacione veštine, pa osobe postaju samostalnije i mogu da vode produktivniji život. Osobe sa autizmom su emotivne i žele komunikaciju. Uz dobro okruženje, koje čine porodica, škola i prijatelji, oni mogu učestvovati u svakodnevnom životu. Takođe, mogu da se obrazuju i mogu da rade.

Ključ leži u prihvatanju. Svako od nas treba da neguje svoje razlike i da prihvata tuđe. Svi imaju pravo da ravnopravno učestvuju u svakodnevnom životu, i ne treba da se zbog svojih razlika osećaju loše. Na taj način će ovaj svet postati lepše mesto

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *