Otvaranje izložbe ,,Povratak generala-145.godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“


Večeras u 18 sati u Pozorištu ,,Bora Stanković“ u Vranju biće otvorena veoma značajna postavka koja dokazuje istorijsko prijateljstvo našeg i ruskog naroda, pod nazivom ,,Povratak generala-145.godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju“.

Tm povodom zamenica gradonačelnika Zorica Jović i predsednik Skupštine dr Dejan Tričković, organizovali su prijem za predstavnike Ambasade Ruske Federacije i Ruskog centra za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u Beogradu. Susretu su prisustvovali i prof.dr Aleksej Timofejev, autor izložbe, Zoran Antić, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Izabela Savić, gradska većnica i Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke ,,Bora Stanković“. Saopšteno je na sajtu Grada Vranja.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je Vranje domaćin jedne ovako značajne postavke, zamenica gradonačelnika Zorica Jović je rekla

Grad Vranje sa Rusijom i Ambasadom RF u Srbiji ima više nego uspešnu saradnju. Podsetiću da smo učesnici Sveslovenskog kongresa u Sankt Petersburgu, da su naši učenici prisutni na takmičenjima koji se organizuju u Rusiji, da se u našim školama velika pažnja posvećuje izučavanju ruskog jezika, da u Gimnaziji imamo otvoreni ruski kutak.Veze između dva naroda su neraskidive i na nama je da ih što više jačamo“, istakla je Jović.

Ona je govorila o kapitalnim investicijama koje se realizuju na teritoriji grada Vranja, ali i podsetila na podršku u rekonstrukciji OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“, kao i na dogovore o otvaranju Ruskog centra na nivou lokalne samouprave.

Predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković istakao je značaj negovanja tradicionalnog prijateljstva između dva naroda, dok su se gosti zahvalili na gostoprimstvu i izrazili interesovanje za pospešivanje saradnje u svim oblastima.

Izložbu su organizovali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Istorijski muzej Srbije, Istorijski muzej iz Rusije i Ruski centar za nauku i kulturu,,Ruski dom“ u Beogradu.

Foto: Fb profil Službe za odnose sa javnošću Grada Vranja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *