Nema promena u sertifikaciji za servise klima-uređaja

U pojedinim domaćim medijima objavljena je informacija da je u toku obustava rada mnogih servisa auto-klima širom Srbije. I to upravo pred letnju sezonu jer su oni koji se bave ovim poslom dobili obaveštenje od nadležnog ministarstava prema kom se kontrolisani gas može prodavati samo pravnim licima koja poseduju takozvani sertifikat B.

Udruženje auto-servisa Srbije oglasilo se u medijima i upozorilo da nije utvrđeno koliko je onih koji imaju ovaj sertifikat, kao i da prethodno nisu organizovane adekvatne obuke.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine oglasili su se povodom ovih, kako ističu, netačnih informacija objavljenih u medijima „kako je stupila na snagu nova regulativa koja će uticati na sticanje sertifikata za servis auto-klima, kao i da nisu u dovoljnom obimu organizovane obuke za sticanje odgovarajućih sertifikata”.

„Regulativa koja se odnosi na sticanje sertifikata A (za stacionarne uređaje, recimo klime) i sertifikata B (za pokretne uređaje, npr. klimatizacione sisteme motornih vozila) nije menjana osam godina, otkad su propisi i stupili na snagu”, navode u ovom ministarstvu i podsećaju da je Zakon o zaštiti vazduha, koji propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet na malo supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovane gasove sa efektom staklene bašte, u primeni od 2009. godine.

Kako su objasnili, način postupanja sa pomenutim gasovima, kao i uslovi za izdavanje dozvola, definisani su uredbom koja je stupila na snagu 2014, a 2016. i Uredba o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte – dokument kojim je omogućeno sticanje A i B sertifikata.

„Tokom osam godina primene propisa organizovane su obuke za sticanje sertifikata u pet gradova: Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Kaću”, istakli su nadležni i naglasili da ministarstvo objavljuje spisak servisa kojima je izdata dozvola na svojoj zvaničnoj internet stranici.

„Budući da tokom osam godina nije bilo nikakvih novina u propisima, kao i da su organizovane obuke za zainteresovane strane, ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *