Predsednik Srbije prisustvovao obeležavanju Dana državnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić večeras od 18:00 časova prisustvovao je ceremoniji odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

On je na početku svečanosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Adrićevom vencu. rekao da je današnji dan višestruko važan za naš narod.

Za nas je Sretenje crveno slovo. Mnogo toga smo započeli, napravili, završili za Sretenje. Najglasnija i najjasnija poruka još iz Morićevića i Jaruđa bila je da se globa davati ne može, niti trpeti zulum i nepravda. I borba protiv zuluma i nepravde, i kada o tome govorimo, govorimo o dva najvažnija događaja u osnovanju moderne Srpske države. Prvi je oslobodilačka revolucija, drugi je organizacija i uređenje države. Pri tom su jedan i drugi tesno povezani, zavise jedan od drugog uslovljavaju se međusobno. Ali ću danas, pre nego što vam uručim priznanja, da ukažem na, po meni najvažniju vezu među njima. Ta veza su ljudi, oni koji su imali snage da oba velika posla iznesu, pa i po cenu sopstvene žrtve. Oni čiji su snovi bili toliko veliki da su morali biti ostvareni. Srbije danas nije ništa drugo nego negacija i one vatre koja je u njima gorela. Nastavak prirodan i velik, onih čežnji koje su oni imali. Istorija je tu veoma jasna. Sve mi možemo da zamislimo, sve da do tančina isplaniramo, izračunamo, ali bez ljudi, bez tog žara koji samo u njima može da postoji, bez njihove spremnosti, snage, vere, nijedan posao ne može da bude ne samo završen, nego ni započet na pravi način. Karađorđe Petrović, ljudi koji su se na Sretenje 1804. godine okupili u Marićevića jaruzi, knez Miloš, Dimitrije Davidović, Mileta Radojković… Svi oni nisu samo zaslužni večni očevi ove države i ove nacije, nego najbolji primer ogromne vere i moći, poručio je predsednik.

Među odlikovanim našli su se: Čen Bo, predsednica Kineskog instituta za međun. odnose; Raul Bartolome Molina, ambasador K.Španije u RS prvi stepen; Hari Aleks Rus ambasador Mađarske pri SE; dr Mojmir Vrlik, počasni konzul u Slovačkoj; dr Vesna Cidilko, slavista i penzionisani profesor, „Humbolt“ univerzitet u Berlinu; Zoran Jovanović; dr inž. Miloje Ž. Milićević; Radomir Putniković; prof. Svetlana Matić; Nenad Stevandić; Narodno pozorište Republike Srpske; glumac Nikola Pejaković; Biljana Čekić; Kliničko – bolnički centar Kosovska Mitrovica; Igumanija Pećke Patrijaršije Mati; Akademik Vlada Urošević; Manastir Tumane, Tomislav Fatić, posthumno ( poginuo 1998. na KiM), Oliver Zajić, posthumno ( poginuo 1998. na KiM), Vladimir Janković ( povređeni policajac), pripadnici Ministarstva odbrane i vojske Srbije (110 lica), i mnogi drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *