Šta nam snovi poručuju?

Snovi su vekovima fascinirali filozofe i umetnike. Posmatrani su kao božanske poruke, način da se oslobodi kreativnost, a zahvaljujući psihoanalizi XIX veka – ključ da se razume podsvest. Pošto je poznato da su snovi živopisniji kada se nalazimo u nesvakidašnjim situacijama, korisno je saznati kako se oni već vekovima tumače. Možda ćete pronaći interesantne paralele upravo sa snovima koje i sami sanjate.



Ako ste se ikada pitali zašto snovi deluju tako stvarno, to je zbog toga što um koristi priliku da procesuira nove situacije i emocije. Mozak smišlja narativ i priču, kako bismo tokom spavanja razumeli ta nova osećanja, ali ne bukvalno – već metaforično.

Posmatrajući vekove različitih tumačenja i iskustava ljudi koji su svoje snove zapisivali u svojevrsni dnevnik, dolazi se do zaključka da se određene pojave i objekti uvek isto razumeju.

Uzmimo vodu kao primer. Ona se direktno vezuje za potisnute emocije. Ukoliko neko sanja da je okružen nepreglednom vodom, da se davi ili potapa, znači da u budnom stanju nije sposoban da se suoči sa nečim, te nesvesno potiskuje određene emocije.

Noćne more su često vezane za neki oblik kajanja ili straha da činimo pogrešne i nemoralne stvari.

Vratimo se jednom tipičnom snu, a to je onaj u kom padamo. To obično znači da nam jedan aspekt života ne ide baš najbolje, i da se plašimo. Zato treba razmisliti o poslednjim donešenim odlukama, i novim pravcima u kojima se život može usmeriti.

Ako u tipično strašnom snu bežite od nekoga, znači da u realnosti izbegavate određenu osobu, situaciju, pa i svoje želje ili strahove.

Kada se u snu izgubi zub, podsvest poručuje da smo zabrinuti oko svog izgleda i pojave. Takođe može značiti da je određena komunikacija postala problematična, ili da ste rekli nešto zbog čega se zapravo kajete i stidite.

Interesantno je da snovi o letenju zastupaju dve opozitne mogućnosti. U jednoj oni simbolišu osećaj slobode i nezavisnosti, dok u drugom kazuju da želite pobeći od realnosti.

Snovi služe kao maštovit metod da se razume realnost i otkriju misterije sopstvene ličnosti. Oni su kolaž i pazl naših unutrašnjih stanja i mišljenja, koje poput zagonetke treba složiti u pravu sliku. Sve što se pojavi u snu deo je vas samih, pa ćete tumačenjem simbola bolje upoznati sebe.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *