Amazonske šume još uvek u plamenu

Broj požara u slivu Amazona u ovoj godini do sada je 40.341 i najveći je od 2010. godine. U procentima to je za 35% više od proseka za prvih osam meseci u godini, saopštila je brazilska Nacionalna agencija za svemirska istraživanja koja prati krčenje šuma i šumskih požara koristeći satelitske snimke.

Šumski požar u Amazoniji

Administracija predsednika Brazila, Bolsonara, izdvojila je 7 miliona dolara za borbu porotiv požara (i odbila pomoć od 20 mil dolara od grupe 7). U borbi protiv vatrene stihije uključeno je 44.000 brazilskih vojnika i raspoređeno na terenu. Oko 400 vojnika je poslato u severnu državu Rondonia, gde je ovog meseca zabeleženo čak 4.600 šumskih požara.

Zbog povećanog krčenja šume mnogi kritičari optužuju predsednika Bolsonara.

Brazilski zvaničnici nisu saopštili razlog zbog čega odbijaju novac. Ipak, predsednik Žair Bolsonaro optužio je Francusku da se prema Brazilu ophodi kao prema koloniji. Hvala, ali taj novac je možda bolje iskoristiti za pošumljavanje Evrope izjavila je administracija predsednika Bolsonara . „Makron nije uspeo da izbegne požar, koji se mogao predvideti u katedrali koja je deo svetske kulturne baštine, a on želi da deli lekcije našoj zemlji?“, dodao je Lorenconi, osvrćući se na požar u pariskoj katedrali Notr Dam u aprilu.

Veterinarska Stanica Bujanovac

Kao najveća kišna šuma na svetu – Amazonija je važan proizvođač kiseonika i zato je poznata i kao pluća sveta.

Amazonija se prostire u nekoliko zemalja, ali je njen najveći deo na teritoriji Brazila.

Kišna šuma obuhvata 3 miliona vrsta biljaka i životinja i milion ljudi – starosedeoca, koji žive na tim prostorima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *