Ana Brnabić ostaje predsednica Vlade

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u direktnom obraćanju javnosti na osnovu ustavnih ovlašćenja, Narodnoj skupštini za mandatara nove Vlade predložio Anu Brnabić.

Vučić je naglasio da je odluka bila „komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima“ ali da će sva tri kandidata biti izuzetni članovi Vlade.

Brnabić će biti na funkciji premijerke kraće i prema rečima Vučića, doći će do promena Vlade u 2024. godini.

Vučić je uz pohvale o premijerkinom dosadašnjem radu, pomenuo i drugog kandidata, Miloša Vučevića koji će imati značajnu ulogu u novoj Vladi kao potpredsednik, kao i Ivicu Dačića koji će pored važnog ministarskog mesta i zamenika predsednika Vlade, imaće još jednu važnu ulogu, a to je koordinatora službi bezbednosti. Siniša Mali će biti jedan od potpredsednika u novoj Vladi.

Dodao je da očekuje da u narednih dvadesetak dana bude iznet predlog Vlade.

Predsednik Srbije je u daljem obraćanju naglasio da je situacija ozbiljna, ali da nije planirana restrikcija struje.

Želim da kažem ljudima da nismo planirali restrikcije. Ali hoću da svi znaju kakva je situacija, a ne da ne slušamo gluposti. Neću da pričam o uglju, nafti i mazutu i dugovanjima toplana u pojedinim sredinama. Mi trošimo 3,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Od toga od Rusa nabavljamo dve milijarde po ceni 400 dolara na 1.000 kubnih metara gasa. Mi platimo 800 miliona evra kao država za to, što je fantastična cena“, rekao je Vučić.

Međutim, za preostalih 1,2 milijarde moramo da kupujemo po tržišnim cenama. Po današnjoj ceni to bi bilo 4.000 dolara na 1.000 kubnih metara gasa što bi bilo 4,8 milijarde evra.

Srećom da smo unapred počeli da nabavljamo gas i skladištimo u Mađarskoj inače bi imali bankrot, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je najavio i da će nova Vlada napraviti plan da „oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, septembar na septembar, oktobar na oktobar, imaće drastične popuste na cenu električne energije. Nismo planirali restrikciju, ali da oni koji sami budu štedeli dobiće drastični popust kakav nisu ni očekivali.

Kada je reč o situaciji na KiM, navodi da nema dogovora o registarskim tablicama, ali se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

Mi smo spremni da izdamo jedan opšti ‘disklejmer’ u kome bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo iz praktičnih razloga, zbog slobode kretanja, a ne kao bilo kakvo priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao odstupanje od Rezolucije SB UN 1244 „, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio i da bez formiranja Zajednice srpskih opština neće moći da se krene nigde napred kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, kao ni to da neće doći ni do priznanja samoproklamovane države „Kosovo“.

Kada je reč o održavanju Evroprajda u septembru, Vučić je odgovorio da je ta odluka doneta većinom glasova predstavnika Vlade i da će se on otkazati i odložiti.

Foto: Sr.wikipedia.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *