Ažuriranje JBS digitalizovan proces u kojem su ljudske greške retke, ali moguće


Jedinstveni birački spisak (JBS) svakodnevno se ažurira na osnovu uspostavljenog mehanizma komunikacije sa službenim evidencijama drugih organa i nikada nije bio uređeniji, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije.

U saopštenju, izdatom povodom informacije objavljene na portalu N1 da je poziv za glasanje na vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima 17. decembra stigao na adresu preminule novinarke Gordane Suše, navodi se da su podaci o biračima u JBS direktno uslovljeni podacima iz drugih službenih evidencija (evidencija o prebivalištu i boravištu ili državljanstvu građana, matične knjige umrlih i matične knjige venčanih) i isključivo zavise od ispravnosti, tačnosti i ažurnosti tih podataka.

U cilju dodatnog unapređenja biračkog spiska, on je povezan i sa matičnim knjigama. Kako bismo tačno informisali građane, želimo da objasnimo konkretne korake koji se preduzimaju u slučaju kada lice premine.

Najpre, zdravstvena ustanova, odnosno lekar mora da utvrdi činjenicu o smrti, nakon čega bolnice elektronskim putem matičaru šalju Potvrdu o smrti. Matičar onda činjenicu o smrti upisuje u Matičnu knjigu umrlih i istovremeno taj podatak elektronskim putem dostavlja referentu koji vodi birački spisak. Referent koji vodi birački spisak mora taj podatak da potvrdi jednim „klikom“, odnosno da dozvoli promenu u sistemu.

Na ovaj način, država proaktivno preduzima radnje koje su građani ranije morali sami da iniciraju. Dakle, građani u ovakvim i sličnim slučajevima više ne moraju da odlaze na šaltere ili da na bilo koji drugi način kontaktiraju organe uprave, jer organi sve rade sami.

Međutim, bez obzira na to što je ažuriranje biračkog spiska danas digitalizovan proces u smislu elektronske razmene podataka između službenika, čovek je taj koji je od početka do kraja uključen u celokupan proces, te su ljudske greške moguće, ali su one, napominjemo, vrlo retke.

Ministarstvo je utvrdilo da u ovom konkretnom slučaju referent koji vodi birački spisak na kraju procesa nije verifikovao podatak koji je dobio iz Matične knjige umrlih, te iz tog razloga ova promena nije automatski izvršena u biračkom spisku.

Ministartvo ističe da želi javno da ukaže na to da se ovakve situacije ne dešavaju često i rešavaju se u najkraćem mogućem roku, navedeno je saopštenju Vlade Republike Srbije.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović poručio je da je pokušaj predstavljanja ovakvih usamljenih slučajeva kao učestalih zapravo još jedan pokušaj uznemiravanja građana Srbije pred predstojeće izbore i stvaranja atmosfere da se sprema „izborna krađa” od strane vlasti.

Takođe, ministar se osvrnuo na Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora, koji su 29. oktobra 2021. godine potpisali tadašnji predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić i predstavnici stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog, a kojim je dogovoreno da se izborni uslovi poboljšaju, što je i urađeno.

On je naglasio da opozicija ima veoma snažne mehanizme da kontroliše kako protiče izborni dan na svakom biračkom mestu, te da je konstantno širenje neistina o „neažurnosti” biračkog spiska neodgovorno ponašanje i pokušaj obmane javnosti.

Martinović je poručio da će resorno ministarstvo sve svoje poslove, uključujući i one koji se odnose na poslove odgovarajućih izbornih radnji, sprovoditi isključivo u skladu sa važećim propisima, kao i do sada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *