Stiže gas iz Azerbejdžana, pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija–Bugarska


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i šef delegaciji EU u Srbiji Emanuel Žiofre pustili su juče u rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska.

Oni su na svečanoj ceremoniji u gasnoj stanici Trupale kod Niša, zajedno pritisli taster i pokrenuli gasovod.

Vučić je rekao da današnje puštanje u rad gasnog interkonektora predstavlja novi početak u eri energetske bezbednosti Srbije i posebno zahvalio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu na posvećenosti i strateškom partnerstvu koje će Srbija uvek znati da ceni.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je reč o veoma važnom i velikom međunarodnom projektu za pozicioniranje Srbije na gasnoj mapi Evrope.

Ona je dodala da je taj projekat važan za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije, za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj naše zemlje, poput Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.

Uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo pre svega sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali i da se koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske da se povežemo i spojimo na granici između Srbije i Bugarske i da možemo ovaj projekat simultano da završimo i sa jedne i sa druge strane granice, naglasila je Đedović.

Ona je iskazala zahvalnost Azerbejdžanu na tome što su uspeli za kratko vreme da dogovore sve detalje isporuka gasa i što će naša zemlja u budućnosti imati mogućnost da dođe i do dodatnih količina ovog energenta.

Na ceremoniji su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad Nikola Selaković, potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, kao i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici gasnih kompanija iz Bugarske i Azerbejdžana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *