Boja noktiju kao odraz zdravlja: Na šta estetske promene ukazuju?Boja lakova ima toliko, da nam je ponekad teško da se odlučimo samo za jednu. Izborom određenog manikira, nokte pretvaramo u modni aksesoar.

Ipak, ponekad je dobro napraviti pauzu u lakiranju noktiju, da bismo utvrdili kako izgledaju naši nokti i koje su boje, kada nisu pokriveni slojevima laka. Osobine noktiju nam mogu reći mnogo o našem zdravlju, a jedna od najuočljivijih karakteristika je svakako boja. U nastavku saznajte šta promena boje noktiju može reći o zdravlju.

1. Žuti nokti

Verovali ili ne, žuti nokti su česta pojava. Na nastanak žute boje noktiju, mogu uticati dva faktora: infekcija ili reakcija na proizvod koji smo koristili na noktima, kao što je taman lak za nokte. Infekcija se uspešno leči prirodnim preparatima, koji u sastavu imaju ulje čajevca ili E vitamin. Ukoliko tretmani ne daju efekta, potražite medicinsku pomoć.

2. Crne linije

Ove linije na noktima se mogu pojaviti i u tamno smeđoj ili crvenoj boji. Izgledom podsećaju na trn koji se uvukao ispod nokatne ploče. Ovakva promena nastaje kao posledica traume koju je doživeo nokat, u slučajevima ako je, primera radi, prst priklješten prilikom zatvaranja vrata. Crte nastaju kao poseldica inflamacije krvnih sudova ispod nokta i trebalo bi da nestanu same, kako nokat raste.

Bivoda Bujanovac


3. Bele tačke

Bele tačkice, koje se uglavnom počnu pojavljivati u toku srednjoškolskog perioda, najčešće su pokazatelj nedostatka cinka. Uzimanje 30 mg cinka dnevno, trebalo bi da sanira stanje. Fleke na noktima mogu nastati i kao posledica alergijskih reakcija, gljivične infekcije ili povrede nokta. 

4. Nestanak belog polumeseca

Beli polukrugovi na donjem delu nokta, nazivaju se polumesecima. Ipak, nemaju svi uočljive polumesece na noktima. U većini slučajeva, polumesec se nalazi samo nešto niže, pa je skriven ispod kože. Ukoliko ste imali ovaj polumesec, ali je odjednom nestao, možda imate problema sa ishranom (ne unosite dovoljno nutrijenata), borite se s depresijom, ili imate anemiju. Kada polumeseci postanu crveni i prati ih vrtoglavica, anksioznost, nagla promena u telesnoj težini ili neuobičajene izbočine na nokatnoj ploči, vreme je za traženje lekarske pomoći.

Najčešći simptomi koji ukazuju na ozbiljnije bolesti su listanje noktiju, koje često ukazuje na psorijazu i lomljivi nokti, koji mogu ukazivati na hipertiroidizam. Osim promene boje nokta, obratite pažnju i na lomljive, mekane i slabe nokte, listanje noktiju i grube nokte, koji se izmene u teksturi. Ukoliko simptomi ne prolaze, obratite se svom lekaru.

Cosmopolitan.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *