Budućnost je stigla: Ko nam proizvodi lekove, a na kome će se testirati?Veštačka inteligencija (roboti, mašine) počinje da proizvodi lekove za masovnu upotrebu – britanski startap „Ekscijencija“ zaslužna je za razvoj leka koji će biti testiran na ljudima.

Uz pomoć japanske kompanije „Sumitomo dajnipon farm“, veštačka inteligencija je napravila lek namenjen pacijentima sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem.

Bi-Bi-Si navodi da uobičajen razvoj lekova od početka istraživanja do testiranja na pacijentima traje pet godina, ali da je veštačka inteligencija posao obavila za samo 12 meseci.

Do sada je veštačka inteligencija samo dijagnostikovala bolesti i analizirala podatke i snimke na skeneru, ali sada počinje i da pravi lekove.

Bujanovacka Banja


Molekul DSP-1181 koji se koristi u prvom leku veštačke inteligencije nastao je upotrebom algoritama koji su pretraživali veliku bazu spojeva i upoređivali ih s masovnom bazom podataka različitih parametara.

„Ekscijencija“ već radi na potencijalnim lekovima za kardiovaskularne bolesti i rak i nada se da će do kraja godine imati spreman još jedan molekul koji će se moći da primeni, odnosno testira na ljudima.

Istovremeno, veštačka inteligencija kanadske kompanije „Bludot“ bazirana je na algoritmu koji pretražuje platforme poput stranih vesti, mreža za bolesti biljaka i životinja, kao i službena saopštenja kako bi nakon toga donela svoju procenu.

Tako je ova kompanija još 31. decembra prošle godine upozorila svoje klijente da izbegavaju mesta kao što je Vuhan u kome je izbio koronavirus.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *