Bujanovačka banja: ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija je procedura u kojoj se električna struja koristi u svrhu lečenja bolnih stanja. Uopšteno govoreći, elektroterapija smanjuje bol, uklanja otok i smiruje upalne procese. Lečenje bolnih stanja električnom strujom sprovodi se primenom različitih vidova elektroterapije. Vreme terapije je individualno u zavisnosti od dijagnoze ili je propisano za pojedine oblike struja.

Ultrazvučna energija se u medicini, osim u dijagnostičke svrhe, koristi i u cilju lečenja.

ULTRAZVUK se aplikuje pomoću ultrazvučne sonde na nekoliko načina:

 • direktnim kontaktom,
 • kroz vodu,
 • preko vodenog jastučića i
 • sonoforezom.

Metoda direktnog kontakta – kao kontaktno sredstvo mogu se koristiti neke lekovite supstance, koja je data u podlozi kao mast ili gel što se naziva sonoforeza. Ovo se zasniva na osobini UZ da povećava difuzne procese i propustljivost ćelijskih membrana.

Može se primeniti i subakvalna metoda kada se predeo koji se tretira zaroni u vodu. Koristi se kod distalnih delova tela (šake i stopala) i drugih neravnih površina gde je teže aplikovati UZ, kao što je predeo lakta. Takodje kod neravnih površina može se primeniti metoda preko vodenog jastučića.

 • Indikacije za primenu UZ su: povrede mekih tkiva,
  degeneratvna oboljenja zglobova i kičmenog stuba, vanzglobni reumatizam,
  dekubitalne ulceracije, ožiljna tkiva.
 • Kontraindikacije za primenu UZ: su tromboflebitis, akutne infekcije, akutne povrede i sva druga stanja kod kojih je toplota kontraindikovana, pacijenti sa pace makerom.

INFRACRVENE STRUJE su naizmenicne sinusoidne struje niske modulacione frekvencije. Nastaju ukrštanjem dveju struja srednje frekvencije i dizajnirao ih je fizicar Hans Nemek pa se zovu Nemekove struje. One poboljšavaju trofiku tkiva, pospešuju reapsorpciju edema i oslobadaju vazoaktivne materije. Deluju analgetički tj. smanjuju bol, poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfe. Pospešuju osteogenezu pri prelomima kostiju i regeneraciju perifernih živaca. Za razliku od drugih vrsta elektroterapija, mogu se aplikovati kod stanja gde je prisutan osteosintetski materijal.

 • Indikacije: artroze, artritisi, periartritis,
  epikondilitis, entezopatije, neuralgije, cervikalni i lumbalni sindrom,
  distorzija, kontrakture i frakture, itd.
 • Kontraindikacije: krvarenje i sklonost ka krvarenju,
  maligni tumori, defekti kože, trudnoca, febrilnost, dekompenzacija srca i
  pluca, srcani pejsmejker, itd.

DIJADINAMIČNE STRUJE– su niskofrekventne impulsne jednosmerne struje. Njihovo dejstvo se sastoji u poboljšanju trofike tkiva, postižu aktivnu hiperemiju koja izaziva reapsorpciju edema. Deluju analgeticki tj. smanjuju bol.

 • Indikacije: artroze, artritis, periartritis, epikondilitis, entezopatije, cervikalni i lumbalni sindrom, distorzije, distenzije, kontuzije, radikulopatije, neuralgije, itd.
 • Kontraindikacije: krvarenje i sklonost ka krvarenju, maligni tumori, defekti kože, trudnoca, febrilnost, dekompenzacija srca i pluca, srcani pejsmejker, itd.

KRATKOTALASNA DIJATERMIJA – KTD je terapija kojom se tretiraju brojna ortopedska i fizioterapeutska stanja. Dijatermija proizvodi visokofrekventnu, oscilirajuću elektromangnetnu energiju koju upija meko tkivo. Ovo utiče na porast ćelijskog metabolizma što proizvodi zalečenje mekih tkiva. KTD terapija je indikovana za primenu u cilju: – povećanja cirkulacije – smanjenja bola – smanjenja upala – povećanja obima pokretljivosti – uvećanja mišićnog tonusa i – olakšavanja subakutne faze zalečenja – dubinskog zagrevanja.

MAGNETOTERAPIJA –je  vrsta fizikalne terapije koja koristi energiju elektromagnetnog polja u  cilju lečenja različitih bolesti i stanja. Predstavlja efikasnu,  bezbednu i neinvazivnu metodu. Elektromagnetno polje povećava ćelijsku propustljivost, time ubrzava metabolizam i povećava nivo kiseonika i hranjivih materija u tkivu. Ubrzanjem prometa materija na nivou ćelije podstiče se ozdravljenje. Posledica delovanja magnetnog polja je poboljšanje lokalne cirkulacije i oksigenacije tkiva na koje smo delovali.

Magnetna terapija se može aplikovati lokalno, na ograničenom mestu, time izbegavajući sporedne efekte na druge sisteme u telu. Može se aplikovati i kroz odeću, gips, kod stanja koji zahtevaju dugotrajnu imobilizaciju. Magnetoterapija ima antiedematozno, antinflamatorno i analgetsko dejsto, ubrzava regeneraciju tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda) Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju, pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti. Pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija.

Indikacije:

 • bolesti koštano-mišićnog sistema (povreda-uganuća, istegnuća, preloma …).
 • reumatskih bolesti, degenerativnih i zapaljenskih procesa na zglobovima, osteoporoze, vanzglobnog reumatizma.
 • U cilju smanjenja tegoba kod bola u kičmi (sindrom lumbalnog i cervikalnog bola).
 • rehabilitacija nakon operacije, kod usporenog zarastanja rana,  kontraktura, neuralgija, poremećaja periferne cirkulacije, dekubitusa.

Kontraindikacije su tumori, trudnoća i pejsmeker.

INFRACRVENI ZRACI – Iinfracrvena lampa  emituje infracrveno zračenje koje prodire duboko ispod površine kože i efikasno zagreva potkožna tkiva, poboljšavajuci ćelijski metabolizam. Toplotno dejstvo deluje blagotvorno i umirujuće na nerve. Preporučuje se za mišićnu napetost, upalne procese, artritis, sinuzitis, teniski lakat, iščašenja, neuralgije. Bolove u mišićima i ledjima, i druge mišićno-skeletne probleme.

TENS (transkutana električna nervna stimulacija) se koristi za eliminaciju bola. TENS – je nacin lecenja simptoma bola draženjem senzitivnih nervnih završetaka. Koristi se za supresiju akutno hronicnog neurogenog bola, postoperativnog bola i bola kod malignih obolenja.

 • Indikacije: artroze, artritisi, periartritis, epikondilitis, neuralgije, radikulopatije, distorzija, kontuzije, subluksacije, sportske povrede, itd.
 • Kontraindikacije: trudnoca, ugraden srcani pejsmejker.

LASEROTERAPIJA je vrsta  fizikalne terapije koja koristi laser kao metod lečenja. Osnovni efekat lasera koji se koristi u fizikalnoj medicini je fotobiomodulacija, koja podrazumeva dejstvo koje energija laserskog snopa ostvaruje prilikom interakcije sa živim tkivima. U tim tkivima dolazi do normalizacije i poboljšanja metabolizma i funkcionisanja uopšte.  Glavna biološka delovanja lasera su analgezija, antiedematozni antiinflamatorni efekat i regenerativni efekat Tretman  traje 15 do 30 minuta. U zavisnosti od oboljenja ili stanja koje se  leči potrebno je obaviti 4 do 15 tretmana.

Prednosti lasera:

 • značajno i brzo dejstvo na smanjenje bola
 • značajno skraćuje vreme lečenja,
 • može se primeniti u akutnoj fazi jer je atermička procedura – ne zagreva tkiva!
 • pozitivan uticaj na regeneraciju kosti, regeneraciju perifernih nerava, mišićnih vlakana i kože.

Indikacije:

Klinička primena lasera je vrlo široka i obuhvata niz sindroma u reumatologiji, ortopediji, sportskoj medicini, ginekologiji, dermatovenerologiji, hirurgiji, stomatologiji u kojima dominiraju bol, inflamacija i otežana reparacija tkiva.

Kontraindikacije:

Aplikacija u trudnoći na predeo uterusa, na područja očiju, štitne žlezde, tumora i hemoragija.

ELEKTROSTIMULACIJA – To su jednosmerne struje isprekidanog toka (impulsne), koje karakteriše postepeni porast intenziteta (eksponencijalni impulsi).

Terapijski značaj ovih struja je selektivna stimulacija I jačanje denervisanih mišića pri povredama i oštećenjima perifernih nerava.

Indikacije za primenu (ES):

– periferne pareze i paralize kod povreda i oštećenja nerava radi sprečavanja i lečenja hipotrofije i atrofije mišićnog tkiva.

JONOFOREZA je postupak aplikacije lekova bez ozledjivanja koze. Ona se sastoji u disociranju potrebnih medikamenata u vodenom rastvoru na jone. Ova metoda primenjuje se kod oboljenja koze i sluzokoze , kod svih aktogenih , reumaticnih, mijalgicnih i slicnih oboljenja kao i pri smetnjama krvotoka.

Galvanskom kontinuiranim jednosmernom strujom, primenjenom kroz stabilnu galvanizaciju, elektroforezu lekova ili hidrogalvansku proceduru, postiže se bolja cirkulacija, smanjenje bola i smanjenje upalnih procesa.  Galvanska struja – je jednosmerna konstantna struja i ne menja smer i jacinu. Galvanska struja izaziva hiperemiju u koži i dubljim tkivima i smanjuje bol. Hiperemija poboljšava trofiku tkiva, smanjuje otok i zapaljenski proces.

 • Indikacije: artroze, artritis, burzitis, tendinitis, periartritis, neuritis i neuralgije, entezopatije, distorzije i distenzije, cervikalni i lumbalni sindrom, reinoov sindrom, periferne pareze i paralize, itd.
 • Kontraindikacije: krvarenje i sklonost ka krvarenju, maligni tumori, defekti kože, trudnoca, febrilnost, dekompenzacija srca i pluca, srcani pejsmejker, itd.

RUKAVICA za C. S. – to je posebna vrsta elektroterapije koja koristi „mrežastu rukavicu“ u cilju terapije. Napravljena je od mrežaste konduktivne žice i vezuje se fiksacionom trakom uz ručje. Na rukavici su postavljena dva džek izvoda. Cela rukavica je anoda. Dve elektrode – katode postavljaju se 2cm iznad završetka rukavice dorzalno i volarno na podlakat, proksimalno od ručnog zgloba. Primenom ove rukavice postiže se smanjenje spasticiteta, poboljšanje svesti o ruci, facilitacija voljnog pokreta, sprečavanje mišićne atrofije, ponovno učenje i povećanje preostalih voljnih pokreta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *