Da li sedite pravilno kada radite na kompjuteru?

Ako je vaš posao kancelarija i veći deo dana provodite ispred računara (a kod kuće dugo gledate u računar  ili ekran telefona), verovatno je da imate bolove u vratu.


To je uglavnom zbog lošeg postavljanja monitora, stolice i visine stola, kao i zbog opšteg položaja tela.

Iako rad za kompjuterskim stolom na prvi pogled ne deluje kao fizički naporan posao, duže vreme sedenja u istoj pozi na stolici izaziva bol u leđima, vratu, slabljenje vida i mnogo druge zdravstvene probleme. Kako biste ostali što zdraviji, i samim tim produktivniji, probajte da ispratite sledeće savete kako biste umanjili osećaj mentalne monotonije i bola u mišićima.

Da biste sprečili dalje opterećenje Vašeg tela i pojavu napetosti i bola, prvo proverite da li sedite pravilno kada radite na računaru na radnom mestu ili kod kuće.


Stvari koje treba da radite ako sedite ceo dan za kompjuterom

Postavite ekran kompjutera na dobru visinu

Pravilna pozicija kompjutera u odnosu na visinu očiju jako je bitna stavka za zdravlje očiju i leđa. Ako vam je pogled previše okrenut na dole, mogu da se jave bolovi u leđima i vratu, a ako previše gledate na gore, to će verovatno dovesti do sušenja očiju. Postavite kompjuter na površinu koja je u ravni vaših očiju kako biste smanjili rizik od ovih neprijatnosti.

Pijte mnogo vode

Verovatno nije prvi put da čujete za mnoge prednosti koje donosi redovno ispijanje vode, među koje spadaju gubitak kilaže, bolji kvalitet kože i višak energije. Pored ovih prednosti, šetnja po čašu vode nateraće vas da se pomerite od stola.


Ustanite od stola na svakih sat vremena

Kako bi izbegli bol u mišićima i premor, namestite alarm koji će svakih sat vremena da vas podseti da ustanete i prošetate se po radnom mestu. stola.

Izbegavajte vožnju liftom

 Ako vam se ne sviđa ideja sa alarmom, a radite na nižim spratovima, probajte da se što manje vozite liftom do kancelarije, a što više da koristite stepenice. Svaka fizička aktivnost važna je za one koji rade ceo dan za stolom, odnosno za pravilnu cirkulaciju i pokretanje mišića.

Protegnite mišiće dok ste za stolom

Probajte (diskretno) da protegnete i istegnete barem ručne mišiće koji su angažovani u pisanju na tastaturi i držanju miša.

Povećajte font 

Kada možete, olakšajte sebi i slobodno povećajte veličinu fonta dok kucate. Ako je font premali, počećete da čkiljite, a to je najveći razlog koji izaziva zamor očiju i glavobolje. 

Trepćite

Iako deluje kao nepotreban savet – svi trepćemo nevezano da li sedimo za stolom ili ne – ispostavilo se da treba da se podsećamo na redovnije treptanje, ako sedimo duže vreme za kompjuterom. Naime, aktivno gledanje u ekran smanjuje broj treptaja na trećinu regularnog (neredovno treptanje je još razlog suvoće očiju).

Odmorite oči

Nakon završetka posla, probajte da odolite iskušenju i odmorite oči od tehnologije. Celodnevno gledanje u ekran slabi vid, i može da dovede do sindroma poznatog kao Sindrom kompjuterskog vida, termin koji podrazumeva sve probleme sa očima koje može da izazove neprekidno gledanje u ekran.

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *