Da li treba zube prati pre ili posle kafe?

Kafa ima mnoge zdravstvene prednosti, ali vremenom može oštetiti vaše zube. Ovo piće je ukusno, daje energiju, ali postoji neželjeni efekat – stvara kiselo okruženje za razmnožavanje bakterija u ustima, što dugoročno može dovesti do karijesa i erozije gleđi.

Pored toga, kafa sadrži tanine. Oni su molekuli koji uzrokuju da se obojena jedinjenja zalepe za zube i daju im žutu boju. Čak i jedna šoljica kafe može zaprljati zube, a vremenom to dovodi do primetnije promene boje. Neki stručnjaci kažu da bi potpuno izbacivanje kafe bilo idealno za zdravlje zuba. Ali za mnoge ovo možda nije najbolja opcija, jer je kafa više od pića.

Ako žudite za jutarnjom šoljicom amerikana, ali ne želite da iskusite toliko neželjenih efekata na zube, stručnjaci preporučuju pranje zuba pre nego što popijete kafu. Možda izgleda kontraproduktivno, ali supstance u pasti za zube zapravo deluju kao barijera za zaštitu gleđi. Zamislite to kao preventivnu meru.

Međutim, pranje zuba nakon kafe može dodatno oslabiti gleđ i uzrokovati da mrlje ostanu na površini još duže. U ekstremnim slučajevima možete jednostavno isprati usta vodom nakon što popijete kafu. Vaša pljuvačka, koja ima neutralan pH, neutrališe hemikalije kafe sama u roku od pola sata.

Izvor: b92 / NOVOSTI MAGAZIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *