Da li vam veš mašina poručuje da je vreme za zamenu?

veš-mašina
Pexels.com

Svi znamo koliko je veš mašina neophodan uređaj u domaćinstvu, olakšava nam svakodnevne obaveze pranja odeće i štedi vreme i leđa. Međutim, kao i svi uređaji, i ona ima svoj životni vek i potrebno ju je pažljivo pratiti kako bismo uočili  da nešto nije u redu ili da je došlo vreme za zamenu.

Ovde su neka od univerzalnih upozorenja kojima nam mašina signalizira da joj je potrebna pomoć. A tu su i saveti za njeno pravilno održavanje.

Buka, voda ili neuspelo pranje

Prvi znak koji nas upozorava da nešto nije u redu je čudan zvuk. Veš mašine obično stvaraju monotone, dosadne zvuke pranja i ispiranja, ali ako počnete da primećujete škripanje, lupkanje ili neuobičajene vibracije, to je prvi signal da nešto nije kako treba. Oštećeni delovi, poput amortizera ili ležajeva, mogu uzrokovati ovakve probleme, što dalje vodi ka ozbiljnijim oštećenjima mašine. Ponekad je to samo sitan kamenčić zaglavljen u bubnju, ali ukoliko su neobični zvuci konstantni, vreme je da obratite pažnju.

Drugi znak su problemi sa vodom. Ako primetite da mašina pušta vodu na neželjenim mestima, poput poda ili oko vrata bubnja, to može ukazivati na curenje i oštećenje pumpe za izbacivanje vode ili creva. Ignorisanje ovog problema može dovesti do ozbiljne poplave u vašem domu i to najčešće bude noću.

Treći važan znak su promene u načinima pranja. Obratite pažnju da li vam se veš ne pere jednako temeljno kao pre, ili da su neki delovi mokri dok su drugi suvi. Ovo su prvi znaci za probleme sa bubnjem, motorom ili elektronikom. Možda je došlo do oštećenja na grejaču, senzorima ili drugim ključnim komponentama koje su odgovorne za pranje veša. Šta god da je u pitanju, nepravilno pranje će dovesti do nečistog veša i loše higijene, a sa druge strane do gubitka vremena i utrošene električne energije. A to niko ne želi.

Pexels.com

Ako na sve primetite i neprijatan miris na vešu čak i nakon pranja, to može ukazivati na nakupljanje buđi ili bakterija unutar mašine. To se najčešće događa ako se ne čisti redovno ili ako postoji problem sa drenažom vode.

Ukoliko se potrošnja energije i vode povećava, a vaše navike pranja su ostale iste, ovo je najčešće upozorenje na to da vaša veš mašina više ne radi efikasno. Starije mašine ili one sa oštećenim komponentama potroše mnogo više resursa kako bi obavile isti posao. Proverite račun za struju i vodu.

Preporučuje se da pozovete servisera kako biste dijagnostifikovali problem i procenili da li je potrebna popravka ili zamena mašine. Kvarovi koji se često javljaju ili se ponavljaju, čak i nakon što ih popravite, takođe mogu biti znak da je vreme za zamenu. Uvek potražite licencirani servis za robnu marku vašeg uređaja. Tako serviser sa iskustvom za Beko mašine može brzo da utvrdi kvar i nađe rešenje.

Ako vaša stara veš mašina zahteva redovno popravljanje, to može postati skupo i frustrirajuće. U takvim situacijama, investicija u novu i pouzdanu mašinu može biti dugoročno isplativija opcija.

Pre nego što „otpišete“ mašinu

Kao što vodimo brigu o svom zdravlju kako bismo sprečili bolesti, tako i veš mašinu moramo održavati da bismo sprečili kvarove. Evo nekih od načina kako da je sami popravimo ili dezinfikujemo pre nego što posumnjamo na ozbiljan problem:

Limun kao prva pomoć: Isecite limun na kolutove i stavite ih u prazan bubanj veš mašine. Pokrenite kratki program pranja na visokoj temperaturi. Limun će ukloniti neprijatne mirise i osvežiti unutrašnjost bubnja.

Pexels.com

Soda bikarbona za čist bubanj: Pomešajte malu šolju sode bikarbone sa malo vode da dobijete pastu. Nanesite pastu na vlažnu krpu i temeljno prebrišite unutrašnjost mašine. Soda bikarbona će efikasno ukloniti mrlje i osvežiti bubanj.

Sirće za dezinfekciju: Stavite šolju običnog belog sirćeta u bubanj i pokrenite program pranja na visokoj temperaturi, bez dodavanja veša. Sirće će dezinfikovati unutrašnjost mašine i ukloniti naslage kamenca.

Proverite filter: Pre nego što pomislite da je veš mašina pokvarena, proverite filter. Nalazi se obično na dnu mašine. Izvadite ga, očistite od ostataka prljavštine i dlaka i vratite na mesto.

Izbeljivač za bele tkanine: Ako primećujete da bele, pamučne tkanine postaju sivkaste, dodajte malu količinu izbeljivača u bubanj pre nego što pokrenete program pranja. Ovo će povratiti belinu veša.

Koristite pravilnu količinu deterdženta: Previše deterdženta može uzrokovati stvaranje naslaga i dovesti do problema sa pranjem. Sledite uputstva na pakovanju kako biste koristili tačnu količinu za svaki ciklus. Isto važi i za upotrebu omekšivača.

Očistite odvodnu cev: Ako primećujete da voda sporo otiče iz vaše mašine, verovatno je odvodna cev zapušena. Proverite cev i očistite je od mogućih ostataka.

Proverite električno napajanje: Kada mašina ne reaguje na uključivanje, potrebno je da proverite električnu vezu i osigurače. Možda je problem u strujnom napajanju, a ne u samoj mašini.

Izbegavajte ostavljanje veša u mašini: Izvadite opran veš čim se program završi kako biste sprečili stvaranje neprijatnih mirisa i plesni. Ako predugo stoji, veš će postati nezdrav.

Pazite na vibracije: Često se događa da se mašina previše trese tokom centrifuge, pa pomislimo da je kvar. Prvo proverite ravnotežu postolja i podesite nogare tako da bude stabilna.

Redovno čišćenje gumenog prstena: Gumeni prsten oko otvora veš mašine skuplja nečistoće. Redovno ga brišite vlažnom krpom kako biste sprečili stvaranje buđi.

Provetravajte bubanj: Nakon završetka pranja, ostavite vrata veš mašine otvorenim neko vreme kako bi se unutrašnjost osušila i izbegli neprijatni mirisi.

Uobičajeno, veš mašine imaju životni vek od oko 10 do 15 godina, ali to može varirati u zavisnosti od proizvođača i redovnog održavanja. Mnogo je faktora koji utiču na ispravnost i identifikaciju kvara, jer danas postoje  veš mašine različitog kapaciteta, elektronike i načina proizvodnje. Ako vaša veš mašina ima više od 10 godina i često se kvari, možda je vreme za nabavku nove.

Moderne veš mašine dolaze sa naprednim funkcijama koje su „pametnije“ u uštedi energije, vode i vremena. Razmislite o tome da investirate u novi model koji će ne samo očuvati vaš veš već i olakšati vam svakodnevno pranje. Zapamtite, dobro održavanje i redovno čišćenje veš mašine mogu produžiti njen vek trajanja, ali ako primetite da mašina sve češće „priča“ o problemima, vreme je da je zamenite novim, pouzdanim modelom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *