DAN BEZBEDNOG INTERNETA 2023. – Zajedno za bolji internet

Danas su državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova, otvorili konferenciju „Dan bezbednog interneta 2023. godine”, čiji je cilj podizanje svesti o opasnostima i izazovima korišćenja interneta, posebno za decu i mlade.

Sa tim ciljem se svake godine udružuje 180 zemalja sveta i Vlada Republike Srbije uzima učešće u globalnom obeležavanju Dana bezbednog interneta, zajedno sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizacijom Propulsion i Dečjim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Podaci istraživanja programa Nova pismenost pokazuju da se 81 odsto mladih informiše putem društvenih mreža, dok je 55 odsto dece uzrasta od 12 do 18 godina u nekom momentu doživelo neprijatnosti na internetu.

Od početka rada, Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu stigle su 6.304 prijave, od kojih se čak 548 odnosi na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola.

Kontakt centar održao je 532 prezentacije za decu i roditelje o bezbednosti dece na internetu u 201 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji.

Dobrijević je rekao da svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta, već sa prvim susretom i komunikacijom dece na internetu.

Mi kao država možemo da se pohvalimo da smo relativno rano sazreli i shvatili koliko je važno da sa decom podelimo informacije koje uključuju sve prednosti i mane doba u kojem žive, a koje se prvenstveno odnose na pravilnu upotrebu interneta, poručio je Dobrijević.

On je istakao značaj Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji kontinuirano radi na poslovima edukacije i informisanja dece, roditelja i nastavnika o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta, kao i putem jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu i koji upućuje prijave nadležnim organima radi daljeg postupanja, navedeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

U okviru konferencije održana su tri panela posvećena značajnim temama u oblastima vršnjačkog nasilja i govora mržnje na internetu, kao i uticaja interneta na mentalno zdravlje mladih.

Uporedo, u sali Beograd za decu uzrasta od 10 do 13 godina organizovana je edukacija Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *