Danas je Svetski dan zdravlja

Јеdnо оd оsnоvnih ljudskih prаvа је prаvо nа zdrаvljе. Pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“, danas, 7. aprila, obeležava se Svetski dan zdravlja. Nije na odmet podsetiti se sa kojim sve zdravstvenim problemima smo se susretali u prethodnom periodu i kako da se bolje ophodimo prema istom.

Od marta 2020. kada je prvi slučaj dijagnostikovan u Srbiji, pa sve do danas borimo se protiv koronavirusa. Na sreću, kako je istakla dr Tatjana Adžić Vukičević, pulmolog u Kliničkom centru Srbije, nekada direktorka Kovid bolnice, danas možemo da kažemo da je kovid obična respiratorna infekcija.

Od pandemije koja je kosila ljudske živote i gde je u toku jedne godine priminulo 1,6 miliona ljudi, kovid je sada potpuno pod kontrolom, navodi dr Tatjana Adžić Vukičević, prenosi RTS.

„Mi kada smo počeli da se borimo protiv ove pandemije, 6. marta 2020. godine, nismo zapravo znali sa kojim se virusom borimo i kakve su njegove mogućnosti i moći. Onda smo, kako je odmicala pandemija, tako smo i mi učili i stasavali zajedno sa tim virusom. Taman kada bismo nešto novo naučili, saznali, onda bi nas taj virus ponovo iznenadi nekom svojom, drugom, trećom, petom mutacijom“, dodaje doktorka.

Najteži period je bio 2021. godina kada je samo u kovid bolnici u Batajnici zabeleženo preko 15.000 hospitalizacija, napominje doktorka za RTS. U to vreme je harao najsmrtonosniji, najzarazniji, treći talas delta soja koronavirusa. Kako je cela populacija postala prokužena ovim virusom, tako je slabila i njegova moć da ugrožava ljudski organizam.

„Povodom Svetskog dana zdravlja, ono što mogu da kažem našim gledaocima je da slušaju svoje telo, da slušaju signale koje nam naše telo govori kad vide da nešto nije u redu, da nešto nije uobičajeno, da se jave lekaru. Svakako, na prvo mesto moraju da dođu preventivni pregledi, naročito za muškarce i žene preko 50 godina života„, ističe dr Tatjana Adžić Vukčević.

Pored toga, svako od nas, dodaje doktorka, bi trebalo da menjam štetne životne navike, pre svega prestanak pušenja i preduzimanje mera protiv aerozagađenja. Takođe, veoma je važna fizička aktivnost i raznovrsna ishrana kako bismo promenili dramatičnu statistiku od 100.000 izgubljenih života godišnje od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Štа svаkо оd nаs mоžе dа urаdi zа svоје zdrаvljе?

  • Prаvilnо sе hrаnitе! Nе prеskаčitе оbrоkе, vоditе rаčunа о izbоru nаmirnicа i nаčinu njihоvе priprеmе. Оdržаvајtе pоžеljnu tеlеsnu tеžinu.
  • Buditе fizičкi аktivni svаkоg dаnа!
  • Rеcitе NЕ duvаnu! Buditе zаgоvоrnik оkružеnjа bеz duvаnskоg dimа.
  • Оgrаničitе unоs аlkоhоlnih pićа!
  • Družitе sе!
  • Rеdоvnо kоntrоlišitе zdrаvljе kоd svоg izаbrаnоg lеkаrа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *