Dozvoljeni digitroni na državnoj maturiU obaveštenju objavljenom na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja naveden je spisak dozvoljenih i nedozvoljenih funkcija kalkulatora, uz primere tipova takvih digitrona. U uputstvu je navedeno i da će učenik na testu ili na posebnom papiru upisivati u predviđeno mesto tip kalkulatora koji upotrebljava na ispitu. Zasad je nejasno da li će, ko i na koji način kontrolisati da li digitron koji učenik koristi odgovara tipu koji je naveo na papiru. To je samo jedna od dilema koju imaju dekani nekoliko beogradskih fakulteta sa kojima smo juče razgovarali.

Nadležni su precizirali da učenici na maturskom ispitu imaju pravo da koristite kalkulatore koji poseduju: eksponencijalnu funkciju (dugme 10 x), logaritamsku funkciju, trigonometrijske funkcije, eksponencijalne funkcije; podržan rad sa različitim brojnim sistemima (heksadecimalni, oktalni, binarni), kao i rad sa različitim merama za uglove (stepeni, radijani i gradijenti); druge funkcije koje su uobičajene na ovakvom tipu kalkulatora (zagrade, inverzna funkcija, apsolutna vrednost…); izvode i integrale (samo izračunavanje numeričke vrednosti); matrice i determinante (samo izračunavanje numeričke vrednosti).

S druge strane, nije dozvoljena upotreba kalkulatora koji poseduju bežično povezivanje sa drugim uređajima; memorijsku karticu; programibilnost; grafički prikaz funkcije; mogućnosti simboličkih izračunavanja (izvodi i neodređeni integrali) i druge funkcije koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa prethodno navedenim funkcijama kalkulatora.

Buduća državna matura treba da zameni prijemne ispite na visokoškolskim ustanovama od juna 2021. godine. Na nekima fakultetima dozvoljavaju korišćenje digitrona. Tako je na sajtu Fizičkog fakulteta u Beogradu navedeno da kandidati na prijemni ispit treba da ponesu i kalkulator „radi efikasnijeg rešavanja određenog tipa zadataka“. Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta, kaže za Danas da su kalkulatori dozvoljeni, ali je zabranjeno da se na prijemnom mobilni telefoni koriste kao digitroni. Na pitanje da li se proverava tip digitrona, Gržetić kaže da „dežurni nastavnici i saradnici proveravaju kandidate po svakom osnovu za koji postoje pravila“. Tvrdi da „ni superračunar ne može da im pomogne jer se na prijemnom ne traži superznanje“ već da digitron služi kandidatima da ubrzaju rad na zadacima i da se ne bi desilo da zbog treme naprave grešku u računanju.

Bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miodrag Popović navodi za Danas da na prijemnom ispitu iz matematike na toj visokoškolskoj ustanovi nije dozvoljen digitron, niti je, kako kaže, potreban, jer „treba testirati logiku, a ne račun“.

– Verujem da će biti zloupotreba, jer pitanje je da li će dežurni moći da kontrolišu vrste kalkulatora i koliko će im vremena za to trebati. Smatram da je bolje da se ne dozvoli korišćenje kalkulatora. U fizici im možda bude potreban, ali zadaci mogu da budu takvi da se lako računa, odnosno da se podese vrednosti da budu celi brojevi – kaže Popović.

Digitroni se ne upotrebljavaju ni na prijemnom ispitu na Biološkom fakultetu.

Izvor: danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *