Država pruža podršku Romima u najsiromašnijim opštinama

Danas je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek razgovarao sa predstavnicima romske nacionalne zajednice iz Bujanovca o njihovom položaju i unapređenju kako individualnih, tako i kolektivnih prava ove zajednice.

On je ukazao na to da je unapređenje položaja i zalaganje za interese romske populacije i nacionalnih manjina zadatak naše države i svih institucija, kroz vođenje odgovorne socioekonomske politike, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma u Republici Srbiji, usvojenoj za period do 2030. godine.

Ministar je najavio da će najviše pažnje kroz vođenje regionalnog razvoja biti posvećeno podršci i ulaganju u najsiromašnije opštine naše države, među kojima je i Bujanovac, i u okviru kojeg će posebna pažnja biti posvećena Romkinjama i Romima koji tamo žive, navedeno je na Vladinom sajtu.

„Kako bi učinili transparentnijim izazove sa kojima se romska zajednica suočava i dostupnijim oblasti obrazovanja, zapošljavanja i zdravstvene i socijalne zaštite, neophodno je aktivnije uključivanje Roma u institucionalni život u našoj zemlji“, rekao je Đerlek.

Osnovni problemi su nedostatak infrastrukture, kao i uprkos postignutim rezultatima u oblasti obrazovanja i samozapošljavanja poslednjih godina, nezaposlenost i dalje najveći problem većinskog dela populacije, preneli su predstavnici romske nacionalne zajednice u Bujanovcu.

Foto: FB Vlada Republike Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *