Dva godišnja doba, pirinčane terase, mesec od 35 dana…znate li o kom mestu je reč?

Bali je ponovo postao popularna destinacija za naše turiste. Ili nikada nije ni prestajao to da bude. Ostrvo Bogova, kako ga zovu zbog bogatstva i rasprostranjenosti hinduističke religije, je mesto gde ćete doživeti brojne neobičnosti, kao nigde pre. Istovremeno, priroda Balija doprinosi ovoj reputaciji.

Kako je došlo doba godine kada biramo gde ćemo na letovanje, a da nam bude sigurno i lepo – smestite se udobno i pročitajte o zanimljivostima indonežanskog ostrva. Možda baš Bali bude vaš izbor za odmor ove godine.

Jedno je od najmagičnijih mesta na Zemlji

Ovo ostrvo bogatih kontrasta i raznolikosti prostire se na površini od oko 5.780 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od manjih ostrva Indonezije. Ipak, i pored svoje skromne veličine, Bali obiluje predivnim prizorima, od beskrajnih plaža sa belim peskom i neverovatnom bojom mora, do mističnih vulkanskih vrhova koji se uzdižu u unutrašnjosti ostrva.

Ovo čarobno mesto, dom je za oko 4 miliona ljudi. Poseduje bogatu kulturnu i versku baštinu. Bali je poznat po svojoj hinduističkoj tradiciji, koja prožima svaki aspekt života, od umetnosti do svakodnevnih rituala. Sa preko 20.000 hramova rasutih širom ostrva, Bali je pravo svetilište hinduizma u Indoneziji.

Jedinstvena geografska pozicija doprinosi njegovom jedinstvenom karakteru. Ostrvo se nalazi na liniji ekvatora, što mu donosi tropsku klimu tokom cele godine. Temperature se kreću od 20°C do 33°C, čineći ga idealnom destinacijom za odmor u svako doba godine.

Zapanjujuće pirinčane terase koje se protežu duž brdskih padina, dajući pejzažu karakterističnu lepotu, sastavni su deo Balija. Ovde se godišnje proizvede više od milion tona riže, što čini Bali jednim od ključnih proizvođača ove osnovne životne namirnice u Indoneziji. Da li smo vas već zainteresovali da pogledate koji su to aktuelni aranžmani za Bali putovanje?

Vreme ne teče isto kao kod nas

Dok većina sveta koristi gregorijanski kalendar, ovde na Baliju, to nije slučaj. Zamislite, godina se ne broji isto kao kod nas. Ovde, imajući u vidu duboko ukorenjenu hinduističku tradiciju, koriste se dva posebna kalendara – pawukon i saka kalendar. 

Pawukon kalendar je izuzetno intrigantan jer se sastoji od 10 nedelja, a ukupno ima 210 dana. Svaka od ovih deset nedelja nosi svoj jedinstveni broj dana, počevši od jednog u prvoj nedelji pa sve do deset u desetoj nedelji. 

Međutim, zanimljivo je da 210 nije deljivo sa 4, 8 ili 9, pa se nedelje u ovom kalendaru prilagođavaju kako bi se celogodišnji ciklus zaokružio. To dovodi do toga da neke sedmice imaju dodatne dane, pa se upuštate u pravu mozgalicu kako biste razumeli ovaj kompleksni sistem. Čak i među lokalnim stanovništvom, određivanje tačnog dana može biti veoma stresno.

Za razliku od pawukon kalendara, saka kalendar je mnogo jednostavniji za praćenje jer je lunarni i sastoji se od istog broja dana i meseci kao i gregorijanski kalendar, koji je globalno prihvaćen. Zbog toga je saka kalendar nešto što se više preferira i koristi se u svakodnevnom životu.

Dakle, kada budete konzumirali sve lepote Balija, nemojte se iznenaditi ako vam se učini da vreme ovde teče na neki drugačiji način.

Čuvajte lične predmete…ali od majmuna

Bali je veoma sigurno mesto za putovanje, ali intrigiraju njegovi „nevaljali“ stanovnici od kojih treba se treba pripaziti. Možda ste već čuli za priče o majmunima koji su obučeni da kradu od turista širom Azije i Afrike. Međutim, majmuni sa Balija imaju druge motive.

Ovaj neobičan fenomen dešava se u šumi blizu Uluwatu hrama, jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija na ostrvu. Dok prolazite kroz šumu ka ovom svetom mestu, majmuni će vas dočekati svojim nestašlucima. Ali, nemojte ih kriviti – ovi vragolani ne kradu iz zle namere. Umesto toga, oni koriste svoje veštine kako bi privukli vašu pažnju i zamenili „ukradeno“ hranom. 

Preporučujemo vam da budete oprezni sa svojim dragocenostima dok istražujete ovu oblast. Sklonite nakit, šešire, naočare i mobilne telefone, jer sve što im se učini zanimljivim moglo bi postati deo njihove „kolekcije“. Čak su poznati i po otimanju papuča sa nogu, pa se savetuje da nosite obuću koja se ne izuva lako.

Ono što je najzanimljivije u celoj priči jeste da ljudi nisu uticali na ovo “majmunsko ponašanje”. Oni su sami shvatili da je krađa brz i efikasan način da zadovolje svoju glad, ostavljajući turiste u smehu i zaprepašćenju. Zato, dok istražujete Bali, budite spremni i na susret sa ovim simpatičnim šumskim lopovima.

Bali je raj za meteoropate

Veći deo planete se bori sa promenama godišnjih doba, ali Bali nam daje drugačiju perspektivu. Ovde, vreme se ne deli na proleće, leto, jesen i zimu, već na suvu i kišnu sezonu. Tako da možemo reći da Bali ima samo dva godišnja doba. 

Suva sezona, koja traje od aprila do oktobra, karakteristična je po blistavo plavom nebu i toplim sunčanim danima idealnim za kupanje, surfovanje ili jednostavno uživanje na plaži. Kišna sezona, sa druge strane, proteže se od oktobra do aprila, donoseći povremene pljuskove koji osvežavaju zelenilo ostrva i stvaraju spektakularne vodopade. Ipak, treba napomenuti da vremenski uslovi nisu potpuno predvidivi, pa se kiša može pojaviti i tokom suve sezone, a sunce zasijati i u kišnim danima.

Najbolje vreme za posetu Baliju je tokom proleća ili leta, kada ostrvo blista u punom sjaju. Tada možete uživati u kristalno čistom moru, plivanju sa delfinima, istraživanju vulkanskih planina ili otkrivanju tajni drevnih hinduističkih hramova. Ipak, treba imati na umu da je to i period kada je ostrvo najviše popunjeno turistima, što može rezultirati višim cenama smeštaja i hrane. 

Ako se odlučite za posetu u kišnoj sezoni, nemojte se obeshrabriti, jer i tada Bali nudi svoje čari. Cene su niže, a ostrvo je manje preplavljeno turistima, što vam pruža priliku da uživate u mirnijem okruženju. Ipak, budite spremni na česte kiše koje obično dolaze u popodnevnim satima i visoku vlažnost vazduha.

Izdvojili bismo i nama nepoznate delicije lokalne kuhinje poput nasi gorenga (pržene riže), sate (gulaš od mesa), i balinezijskih specijaliteta babi gulinga (pečenog svinjskog mesa), koji će oduševiti i najzahtevnije gurmane.

Kroz raznolikost svojih atrakcija, Bali nadmašuje očekivanja svakoga ko ga poseti, pa se nadamo da smo vas zainteresovali i pomogli pri konačnoj odluci za sledeće putovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *