EKSPO je odlična prilika za Srbiju da nastavi sa rastom i razvojem


Danas je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali upoznao zamenicu šefa poslaničkog kluba CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Patriciju Lips sa ekonomskim rezultatima i potencijalima Srbije za dalja ulaganja.

On je istakao da postoje velika očekivanja od organizacije međunarodne specijalizovane EKSPO izložbe i realizacije plana „Skok u budućnost – Srbija 2027“, u okviru kojeg će do 2027. godine biti uloženo približno 17,8 milijardi evra u oko 320 projekata širom zemlje.

Mali je dodao da je cilj ulaganje u dalje poboljšanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju, unapređenje nacionalne infrastrukture, industrijalizaciju, pri čemu će, između ostalog, širom Srbije biti izgrađene i obnavljene škole, zdravstvene ustanove, auto-putevi, saobraćajnice, brze pruge.

To je mnogo širi program od samog EKSPO projekta, naveo je potpredsednik Vlade i precizirao da će izgradnja novog grada u Surčinu obuhvatiti stambeni kompleks, Akvatik centar, nacionalni fudbalski stadion, sajamski i izložbeni prostor, kao i prateću infrastrukturu.

Mali je ukazao na to da je ova specijalizovana izložba prilika za Srbiju da nastavi sa rastom, uz ocenu da ćemo sa ovakvim obimom razvoja pokušati da dostignemo nivo BDP-a od 100 milijardi evra 2027. godine, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Uz EKSPO, koji je najveća razvojna šansa ne samo za Srbiju, već i za region, hoćemo da dođemo na 100 milijardi evra BDP 2027. godine, podvukao je on i preneo da naša zemlja beleži neverovatne rezultate kada je ekonomija u pitanju, da je stabilna uprkos svim globalnim izazovima i nalazi se na putu ekonomskog rasta i razvoja.

Srbija, kako je precizirao, ima stabilan javni dug, koji je na kraju marta iznosio 47,7 odsto BDP. Stopa nezaposlenosti je rekordno niska i iznosi 9,1 odsto, dok je, sa druge strane, stopa zaposlenosti, nikada veća i iznosi 50,5 odsto.

Takođe, naša zemlja beleži rekorde u privlačenju stranih direktnih investicija, koje su prošle godine iznosile 4,5 milijardi evra, i na korak je od dobijanja investicionog rejtinga, što bi bila potvrda svih sprovedenih reformi, ali i prilika za dalji ubrzani razvoj, rekao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovoj oceni, svi ovi rezultati nam omogućavaju da dostignemo cilj da 2027. godine imamo 1.400 evra prosečnu zaradu i prosečne penzije i minimalnu zaradu od po 650 evra.

On je istovremeno ukazao na to da je saradnja sa Nemačkom i Evropskom unijom izuzetno važna za Srbiju, uz napomenu da nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 80.000 ljudi i da taj broj raste.

Lips je istakla da je impresionirana ciframa i entuzijazmom sa kojim se pristupa realizaciji EKSPO izložbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *