Havana torta



Ako želite neku baš, baš brzu poslasticu, a da je onako fino rashladjujuća, laganog ukusa, onda je torta Havana pravi izbor!

Potrebni sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 450 grama šećera
  • 3 kesice želatina
  • 500 mililitara slatke pavlake
  • 200 grama napolitanki sa lešnicima
  • 200 grama pečenih lešnika

Postupak pripreme:

Najpre otopite 200 grama šećera, na nižoj temperaturi. Pazite da ne zagori! Dobijenu smesu, odnosno pastu ili karamel, kako god volite da zovete, izlijte na tacnu koju ste prekrili papirom za pečenje. Ostavite da se ohladi, odnosno stegne.

Bujanovacka Banja


U medjuvremenu, želatin prelijte sa 100 mililitara hladnog mleka, pa ostavite da nabubri.

Ostatak mleka pomešajte sa ostatkom šećera, pa stavite da provri na umerenoj temperaturi. Kada mleko provri, dodajte želatin u njega i mešajte energično par minuta da se dobro sjedine. Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi, zatim odložite u frižider na sat vremena. Nakon tog vremena, trebalo bi da smesa izgleda kao gusti jogurt, poput grčkog.

Slatku pavlaku posebno umutite, zatim je sjedinite sa smesom od želatina.

Ohladjen karamel od šećera sada izlomite na manje komade, pomešajte sa napolitankama i lešnicima, pa sve zajedno sameljite sitno u blenderu ili na mašini za mlevenje.

Sada, odgovarajuću šerpu prekrijte providnom folijom. Lepo je obložite u više slojeva. Najpre na dno pospite malo smese od šećera, napolitanki i lešnika, zatim sipajte deo fila. Redjajte tako dok ne utrošite sastojke, i naravno, pazite da ravnomerno rasporedite sastojke. Na kraju ide mešavina suvih sastojaka.

Ravnomerno sve to rasporedite pa složenu tortu odmah odložite u frižider, i ostavite da prenoći. Da, kada sam rekla da se brzo pravi, mislila sam na sam proces, ne i na čekanje. Ali, i to može da se reši, tako što ćete tortu odložiti u zamrzivač na 1-2 sata, ako želite da bude što pre gotova.

Nakon što se torta dobro stegla, pažljivo je izvadite iz šerpe uz pomoć folije, isecite parčiće i poslužite!

Receptopedija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *