INTERVJU: Nenad Zafirović, odbornik u SO Bujanovac

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

BUJANOVAC, 24. jul 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – U sklopu ovonedeljnih stranačkih aktivnosti OO SNS Bujanovac i razgovora sa građanima, odbornik Nenad Zafirović, ispred koalicije „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ govori o tome kako da Opština Bujanovac postane atraktivna turistima.

– Četiri ključna problema zbog kojih Bujanovac ne uspeva da se nametne kao atraktivna lokacija za turiste su: nejasna filozofija turizma, malo događaja koji su skoncentrisani samo na pojedine manifestacije, skromni sadržaji, koji su neuređeni i neprilagođeni turistima, kao i gotovo nepostojeća promocija.

Opština Bujanovac već sada ima finansijske resurse kojima može unaprediti turizam, ali da su potrebni kadrovi, koji će za to imati volje i koji će se ovom temom baviti.

Mi imamo šta da pružimo, ali se niko time ne bavi. Naše ideje su, pored navedenih primarnih stvari i etno kuće u selima, razvoj biciklističke rute, doček posetilaca uz naše specijalitete, domaću radinost i suvenire. Neka svako od posetilaca ostavi bar 1000 dinara kod nas, to će mnogo značiti za Bujanovac.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

Potrebno je da se rezultati konstantno mere. Broj poseta, noćenja, broj turističkih autobusa, jasno će ukazivati na to kako se radi.  Ciljevi našeg programa su atraktivni događaji, koji će privući turiste i koji će biti organizovani i tokom godine, kao zasebna dešavanja, a ne samo tokom nekoliko dana.

Potrebno je da se osmisle sadržaji i ponuda, koji će zadovoljiti kriterijume onih koji organizuju ekskurzije, tim bilding ture i izlete. Posmatranje ptica ili boravak u prirodi, prirodne lepote, Manastir Prohor Pčinjski, Bujanovačka Banja, kulinarsko-turistička manifestacija „Škembijada“ na livadi podno arheološkog lokaliteta Kale u Krševici kod Bujanovca… samo su mali deo onoga što Bujanovac već pruža i za šta nisu potrebne velike investicije, jer je naprimer Manastir Prohor Pčinjski sam po sebi pogodan za ekoturizam.

Moj predlog je da lokalna samouprava bude osnivač društvenog preduzeća ,,Sajam Bujanovac“ za organizovanje sajamskih izložbi, brojnih opštinskih, regionalnih, državnih i međunarodnih manifestacija, ali i drugih događaja sa velikim brojem učesnika. Sem izložbenih Sajam bi imao i druge namene. Na sajmu bi se organizovale i kulturne manifestacije.

Treba iskoristiti činjenicu da je izgrađen koridor 10, uspostavljena avio-linija od nacionalnog značaja sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“, povratak nacionalnog prevoznika „ErSrbija“ kao i povoljan geografski položaj Opštine Bujanovac u smislu prekogranične saradnje – ističe Zafirović.

Foto: Pčinjski 017 – PORTAL 

Piše: Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *