Izmene postojećeg zakona donose uvođenje e-Prostora i brže izdavanje građevinskih dozvola i saglasnosti za struju, vodu i drugo…

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je danas da će konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biti ukinuta izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji najverovatnije do aprila ili maja.

Ministar je podsetio da je u toku javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koja će trajati do 20. februara.

On je objasnio da ovaj dokument predviđa i uvođenje kraćih rokova za izdavanje dozvola, omogućavanje novih investicija i povećanu zaštitu prirodnih i zaštićenih kulturnih područja, on je dodao da će na velikom broju lokacija početi da se gradi, što će omogućiti više radnih mesta i više poreza na imovinu, a time i brži razvoj zemlje, naznačeno je na sajtu resornog ministarstva.

Nacrt izmena pomenutog zakona predviđa i uvođenje e-Prostora i brže izdavanje građevinskih dozvola i saglasnosti za struju, vodu i drugo od institucija, naveo je ministar i dodao da će ovim dokumentom biti zaštićeni i investitori i građani.

On je predočio da Nacrt izmena i dopuna pomenutog zakona predviđa i da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na postojeću infrastrukturu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje.

Prema njegovim rečima, lokalna preduzeća neće imati pravo da naplaćuju cenu priključka, već će se naplatiti kroz usluge.

Predviđeno je i osnivanje agencije za prostorno planiranje i urbanizam, koja će od Ministarstva preuzeti deo nadležnosti, kao i uvođenje glavnog državnog urbaniste, dodao je Vesić.

Ministar je napomenuo da će sve novoizgrađene zgrade, nakon stupanja na snagu izmena zakona, morati da imaju sertifikat o energetskim svojstvima, a da će za ranije izgrađene zgrade biti precizirani rokovi za izradu elaborata za dobijanje energetskog pasoša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *