Joksimović: EU pružila značajnu podršku SrbijiMinistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da je Evropska unija pružila značajnu podršku i pomoć Srbiji u borbi protiv virusa korona i dodala da samo stalna koordinacija, solidarnost i saradnja mogu da pomognu Srbiji u prevazilaženju krize.

Nakon potpisivanja sporazuma o donaciji EU, vrednog 4,9 miliona evra, Joksimović je rekla da će ta pomoć odmah biti usmerena ka nabavci medicinske opreme, respiratora, testova i ostale neophodne opreme.

– Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije – rekla je Joksimović i dodala da je uputila pismo EU kada su u Srbiji registrovani prvi slučajevi zaraze virusom korona i da je Srbiji nakon toga odobreno 93,4 miliona evra namenjenih za druge projekte, koji su usmereni na nabavku medicinske opreme.

– To nije lak posao u ovom trenutku, imamo novac i podršku EU, ali stanje na tržištu medicinske opreme je takvo da se čeka na isporuku jer postoje brojne izvozne restrikcije, ali oprema će stići – istakla je ministarka.

– EU je pokazala značajnu podršku i pomoć, a očekujem da ćemo najviše pomoći od EU dobiti za društveno ekonomski oporavak koji će uslediti posle pandemije, kao što je bio slučaj 2014.godine kada su nas zadesile poplave’ – podvukla je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *