Pinđur (Recept)
Pinđur – Sastojci:
- 10 kg mesnatih paprika
- 4 kg paradajza
- 5 kašika šećera
- 500 cl ulja
- 2 glavice belog luka
- 2 veze peršuna
- 400 cl cinskog sirćeta
- so
Pinđur – Priprema:
- Paprike oprati, osušiti pa dobro ispeći na plotni ili šporetu na drva. Ubaciti pečene paprike u posudu, zatvoriti je i ostaviti sat vremena. Prohlađene paprike oljuštiti i očistiti od semenki, ostaviti ih da se ocede nekoliko sati pa ih iskidati na male trake.
- Paradajz oljuštiti, iseći i kuvati sa šećerom dok se masa ne prepolovi. Dodati paprike, ulje, so, iseckani beli luk i peršun pa krčkati 2-3 sata uz neprekidno mešanje drvenom kašikom. Na kraju dodati sirće, prokuvati i sipati u vruće tegle.
- Staviti tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni i ostaviti da prenoće. Doliti u tegle po prst ulja, hermetički zatvoriti pa čuvati na hladnom i suvom mestu.
Izvor i foto: bujanovac.com