Južni kuvar: Kiseli kupus



Kiseli kupus (Recept)

Njegovo veličanstvo, kiseli kupus, je kralj zimnice i obavezna salata za vreme hladnih zima. On je zamena za vitamin C i ljudi obično piju i rasol, tečnost iz kace/posude koja ostaje na dnu, iz istog razloga. Veruje se da je rasol lek protiv mamurluka.

Kiseli kupus – Sastojci:

  • 5 kg kupusa, srednje veličine
  • 200 g soli
  • 5.5 litara vode

Kiseli kupus – Priprema:

  1. Oprati glavice kupusa, izdubiti koren, pa ih poređati po kaci/ćupu/velikom loncu. Preliti sa 2-3 litara vode u kojoj je rastvorena so i dodati vodu dok kupus ne bude prekriven. Zatvoriti i ostaviti da stoji 20 dana u podrumu sa sobnom temperaturom.
  2. Osečeni kupus služiti kao salatu, začinjenu alevom paprikom i suncokretovim uljem, ili i za spremanje drugih jela (čorbi, sarmi, svadbarskog kupusa i podvarka, proje, pita, itd.).

Izvor i foto: bujanovac.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *