Suve paprike punjene pirinčem (Recept)
Suve paprike punjene pirinčem – Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 2 glavice luka
- 1 manji praziluk
- 2 kafene šolje pirinča
- brašno
- so
- ulje
Za 4 do 6 osoba
Suve paprike punjene pirinčem – Priprema:
1. Paprike staviti u mlaku vodu pola sata da omekšaju.
2. Izdinstati na ulju sitno seckani luk i praziluk pa kad omekšaju, dodati pirinač i dinstati još nekoliko minuta. Po želji dodati i malo mlevenih oraha (1,5 kašika).
3. Malom kašikom puniti paprike, ali ih ne prepuniti. Кrajeve umočiti u malo brašna da se paprike zatvore i ređati u šerpi.
Doliti šolju vode pa kuvati manje od jednog sata na tihoj vatri. Prebaciti u zagrejanu rernu na 200°S i peći dok ne porumene (oko jedan sat).
4. Paprike se po želji mogu zapržiti uljem i brašnom pre pečenja. Možete ih puniti mlevenim mesom umesto pirinčem, pripremljenim na isti način.
Savet: Suve paprike možete naći u balkanskim i grčkim radnjama.
Izvor i foto: bujanovac.com