Južni kuvar: Vranjska tarana – jufke



Vranjska tarana – jufke (Recept)

Ova testenina je poznata u širem regionu kao „jufke” i samo se u vranjskom kraju naziva tarana. U svim ostalim krajevim tarana je vrlo sitna testenina, malo krupnija od kus-kusa. Tradicionalno, ova testenina se u južnoj srbiji pravi sa ceđi. Ceđ se priprema veče pre mešenja. Jedna lopatica pepela od bukovog drveta se stavi u litar i po vode i ostavi da prenoći. Ujutru se pola litra ceđi cedi na gazi i koristiti za mešenje.

Naravno, većina nas nema prilike da lako dođe do pepela bukve tako da se ova testenina često pravi sa kisleom vodom. Ovaj recept vam daje testeninu dovoljnu za nekoliko meseci.

Vranjska tarana – jufke – Sastojci:

  • 15 jaja
  • 2,8 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 500 ml ceđi ili kisele vode

Vranjska tarana – jufke – Priprema:

1. Umestiti sve sastojke da testo bude tvrdo. Biće vam potrebno oko sat vremena. Od umešenog testa napraviti 15 okruglih jufki. Svaku jufku razvući vrlo tankom i dugom oklagijom (1 metar) u tanku koru do 60 cm u prečniku. Iseći je nožem na duge trake, kao na slici, namotati na oklagiju i staviti na čaršav da se suši dva dana na suncu.

2. Taranu kuvati u posoljenoj vodi 15-20 minuta, sa malo ulja, pa služiti uz sir dok je topla.

Izvor i foto: bujanovac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *