Kako roditelji mogu pomoći detetu da stekne i ojača svoje samopouzdanje!

Dolaskom na svet, dete prvi kontakt uspostavlja sa roditeljima. Od njihovih poruka zavisi kakvo će dete biti i koliko će imati samopouzdanja. Sve ono što mi kao roditelji najčešće govorimo detetu to dete ponavlja samo sebi i to vremenom  postaje njegovo uverenje. Neretko se dešava da roditelji iz najbolje namere kako bi zaštitili dete, prave veliku grešku. Uzmimo primer malog deteta koje trči parkom. Roditelj ga opominje i najčešće mu ponavlja: „Ne! Pašćeš! Polomićeš se, ne trči!“ Dete to vremenom shvata kao poruku – nesposoban si, ne možeš to, ne znaš, ne verujem ti! Daleko bolje i delotvornije bi bilo da roditelj kaže detetu: „Budi oprezan! Gledaj ispred sebe! Samo pažljivo!“ Veoma je važno izbegavati negacije u vaspitanju.

Deca koja imaju visok nivo samopouzdanja, ne samo da su zadovoljnija sobom, već postižu bolje rezultate u školi, fizički i emotivno su zdravija. Dete koje ima razvijenu emocionalnu inteligenciju ima razvijenu i empatiju. Takvo dete će preispitivati svoje postupke, jer neće dozvoliti sebi da uradi nešto što njegovi roditelji ne bi želeli.

Za razliku od njih deca koja imaju nizak nivo samopouzdanja, neretko odustaju od raznih aktivnosti, ne druže se dovoljno sa drugom decom i gotovo nikada se ne upuštaju u polemiku sa drugima. Najčešće se žale na fizički izgled i nalaze sebi zamerke čak i tamo gde ih nema. Često se dešava da deca koja nemaju samopouzdanja i koja ne dobijaju od roditelja potvrdu da vrede, pribegavaju lošem društvu, kako bi dobili potvrdu vlastite vrednosti i kako bi se osećali negde prihvaćeno.

Niko ne može detetu izgraditi samopouzdanje kao što mogu roditelji, ali isto tako niko mu i ne može urušiti samopouzdanje koliko mogu roditelji, bilo svesno ili ne.

Ukoliko želite da poradite na samopouzdanju svog deteta predlažemo vam neke od bitnih smernica:

Ponavljajte detetu da ga volite beskrajno

Veoma je važno detetu stalno ponavljati da ga volimo bezrezervno i beskrajno. Ponavljati mu da je posebno, što će ono svakako i postati želeći da opravda vaše poverenje. Odrastanjem i ulaskom u pubertet tinejdžer će više vremena provoditi pred ogledalom i često će se dešavati da nije zadovoljan svojim izgledom. Važno je imati strpljenja, saslušati ga i ponavljati mu da je savršeno baš takvo kakvo jeste.

Pažljivo slušajte šta dete ima da vam ispriča

Često se dešava da zbog ubrzanog načina života nemamo dovoljno vremena za ono što bi trebalo da nam bude prioritet nad prioritetima. U stalnoj trci za novcem želeći deci da obezbedimo što bolju egzistenciju može nam se desiti da izgubimo mnogo više no što dobijemo. Ma koliko da smo zauzeti ili umorni moramo naći vremena za svakodnevni razgovor sa decom. Pažljivo saslušajte šta dete ima da vam ispriča, bez da ga prekidate na pola rečenice. Morate mu dati do znanja da u vama uvek ima podršku i razumevanje i da ćete za njega uvek biti tu. Kvalitetnije je i pola sata pričati i biti pažljiv sagovornik detetu, nego ceo dan provesti uz dete bez da mu se posvetite uopšte.

Pokažite detetu da mu verujete

Važno je od samog starta naučiti dete da ne postoji problem koji se iskrenošću ne može rešiti. Ukoliko od malena negujete takav odnos sa detetom korist je višestruka. Dete koje je svesno da ima podršku roditelja, neće pokušati da prećuti problem, već će vam se poveriti, verujući vam da ćete zajednički moći mnogo brže i jednostavnije da rešite postojeći problem. Na taj način ćete pothraniti i ojačati njegovo samopouzdanje tako da svaki naredni put kada se bude našlo pred nekim životnim izazovom, moći će samouverenije da pristupi njegovom rešavanju.

Hvalite decu što češće

Pohvala deluje podsticajno na svakog od nas, a posebno na decu koja još uvek nisu formirane ličnosti. Trudite se da što češće pohvalite dete za bilo šta, makar i najmanju sitnicu. Ukoliko vidi da ste ponosni na njega što mu jasno i pokazujete, dete će dati sve od sebe kako bi bilo iznova pohvaljeno, kako bi vas usrećilo a to je ujedno i put da ga naučite da bude ponosno na sebe samog.

Ovde su navedeni samo neki primeri pomoću kojih možete razvijati i jačati samopouzdanje kod dece, a takvih primera je mnogo. 

Važno je da roditelji prepoznaju svoju ulogu u svemu tome i daju sve od sebe kako bi pomogli detetu da izraste u celovitu, integrisanu i mentalno jaku ličnost.

Autor: Slavica Bijelić

Izvor: zrnoznanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *