Kesice čaja ispuštaju milione mikroskopskih plastičnih jedinjenjaŠoljice čaja mogu biti kontaminirane milionima mikroskopskih plastičnih čestica, sugeriše novo istraživanje.

Kao nacija zaljubljenika u čaj, Britanci konzumiraju oko 60,2 milijarde šoljica čaja svake godine. No, iako možete pretpostaviti da su vaše kesice čaja napravljene jednostavno od čaja i papira, zapravo je procenjeno da 96 odsto sadrži polipropilen – supstancu koja se koristi da ih zapečati i osigura da zadrže oblik.

Izveštavajući u časopisu Environmental Science & Technology, istraživači sa Univerziteta Mek Gil pitali su se da li plastične kesice za čaj mogu pustiti mikro i nanoplastiku u napitak.

Bujanovacka Banja


S obzirom da naučnici još ne znaju da li su ove mikroskopske čestice štetne za ljude, tim je takođe želeo da istraži uticaje plastike na male vodene organizme zvane Daphnia Magna, ili vodene buve, koje su modelni organizmi koji se često koriste u studijama zaštite životne sredine. Da bi obavili svoju analizu, istraživači su kupili četiri različita komercijalna čaja upakovana u plastične čajne kesice. Zatim su ih otvorili, izvadili listove čaja i oprali prazne kesice.

Nakon toga su zagrejali čajne vrećice u posudama sa vodom da bi simulirali uslove spremanja čaja. Koristeći elektronsku mikroskopiju, tim je utvrdio da je jedna plastična vrećica čaja pri temperaturi vrenja u vodu otpustila oko 11,6 milijardi mikroplastičnih jedinjenja i 3,1 milijardu nanoplastičnih čestica. Istraživači navode da su ti nivoi hiljadama puta veći od onih koji su ranije prijavljeni u drugoj hrani.

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *