Koja hrana se može zamrzavati i koliko dugo treba ostati u zamrzivaču?


Dolaskom toplijih dana neke namirnice ne mogu ostati van frižidera, dok je druge neminovno i zamrznuti, zato se javljaju nedoumice u vezi čuvanja hrane? Iako često ostatke jela nakon ručka stavljate u frižider, niste sigurni koja hrana se sme zamrznuti i koliko može ostati u frižideru.

Takođe, važno je da temperaturu frižidera održavate na pet stepeni ili niže, kao i da redovno provetravate frižider kako bi bio higijenski ispravan i u dobrom radnom stanju.

Skoro sve od hrane može da se zamrzne, uključujući i jogurt, sir, mleko, ribu, jaja. Hranu stavite u hermetički zatvorenu posudu ili je dobro umotajte u kese za zamrzavanje, pre nego što je stavite u zamrzivač, inače će je hladan vazduh isušiti.

Banane zamrznite tako što ćete ih oljuštiti i umotatili ili staviti u hermetički zatvorenu posudu pre zamrzavanja. Sve s visokim sadržajem vode, kao što su jagode i paradajz, biće mekano, ali je i dalje dobro za kuvanje.

Jaja se najbolje čuvaju u frižideru jer se drže na konstantnoj temperaturi, ali ih takođe možete i zamrznuti. Postoje dva načina za zamrzavanje jaja: razbijte jaje i odvojite žumance od belanaca u zasebne plastične posude ili kese za hranu prie zamrzavanja.

Možete i da razbijete jaja i umutite ih – poslužiće odlično za omlet i kajganu. Kuvano jaje možete sigurno da čuvate u frižideru nekoliko dana. Kuvana jaja se takođe mogu zamrznuti.

Stavite datum i označite meso u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja upotrebite ga u roku od 24 sata. Meso možete zamrznuti na duže vreme – i dalje će biti sigurno za jelo, ali će se kvalitet pogoršati, pa je najbolje da ga pojedete u roku od 3 do 6 meseci. Ne brinite ako je duže zamrznuto – pokušajte da ga marinirate pre kuvanja da poboljšate teksturu ili koristite bilje i začine da dodate ukus.

Ponovno zamrzavanje mesa i ribe

Nikada nemojte ponovo zamrzavati sirovo meso ili ribu koja je odmrznuta. Možete kuvati zamrznuto meso i ribu kada se odmrznu, a zatim ih ponovo zamrznuti.

Zamrznute sirove namirnice mogu se jednom odmrznuti i čuvati u frižideru do 24 sata. U tom roku ih treba skuvati ili baciti.

Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrejati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuvana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagreje i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja. Da biste smanjili gubitak, podelite obrok na porcije, pre zamrzavanja, a zatim odmrznite samo ono što vam je potrebno.

Izvor: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *