Koliko god da se utoplite, noge su vam uvek hladne? Ovo su razlozi!Loša cirkulacija

Dadlijeva kaže da je dobra cirkulacija ključna u regulaciji telesne temperature. „Kada krv ne cirkuliše dobro kroz telo, ekstremiteti će biti hladni“.

Loša cirkulacija može da bude takva iz različitih razloga – zbog stanja poput anemije ili srčanih bolesti, ali i faktora poput manjka fizičke aktivnosti.

„Ako celog dana sedite za stolom, veće su šanse da vam budu hladne noge“.

Anksioznost i stres

Verovatno već znate da zbog anksioznosti mogu da se znoje dlanovi, da se javi mučnina, da vas „oblije hladan znoj“… Dr Dadli objašnjava da usled izloženosti stresu ili anksioznosti telo usmerava krv ka vitalnim organima, ograničavajući cirkulaciju kroz ekstremitete.

„Kod nekih ljudi koji pate od hronične anksioznosti i stopala mogu da budu hronično hladna“.

Metabolički problemi

„Jedan od uzroka hladnih nogu na koji se često zaboravlja je hipotiroidizam ili usporen rad štitne žlezde. S obzirom na to da ovi hormoni kontrolišu metabolizam i telesnu temperaturu, manjak tiroidnih hormona može da bude uzrok hladnih stopala“.

Doktorka ističe da i dijabetes može da bude potencijalni uzrok jer se kod obolelih od dijabetesa često razvija neuropatija (oštećenje nerva) zbog čega šake i stopala postaju hladni, bolni ili se javlja osećaj trnjenja.

Cigarete i alkohol

Nikotin i alkohol umnogome utiču na regulaciju telesne temperature. Nikotin sužava krvne sudove tako smanjujući cirkulaciju, dok alkohol povećava količinu toplote koja se gubi iz tela.

Rejnoov sindrom

Reč je o stanju koje se javlja samo ili u kombinaciji sa drugim autoimunim bolestima, poput lupusa ili reumatoidnog artritisa. Kod onih koji imaju Rejnoov sindrom sužavaju se krvni sudovi, pa ruke i noge postaju hlande, a neretko se menja i boja – poblede ili poplave.

U većini slučajeva, hladna stopala ne znače ništa drugo nego da treba više da hodate. Ipak, ukoliko se uz to javljaju još neki simptomi – rane na stopalima koje dugo zarastaju, ekstreman umor, neobjašnjive promene telesne težine, groznica ili bol u zglobovima, trebalo bi da odete kod lekara.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *