Kraj epidemije se može ocekivati oko 10. i 12. nedeljeUtisak je da korona virus slabi i to se može videti na osnovu sve većeg broja blagih i asimptomatskih slučajeva, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon i dodao da se kraj epidemije može očekivati između 10. i 12. nedelje. Najavio je da će se mere ukidati postepeno i da je ključno da se tada ne napravi greška.

– U sedmoj nedelji, možemo eventualno očekivati ulazak virusa u neke kolektive, više nema gde da bude očigledne pretnje. Kada budemo ukidali mere, bitno je da ne napravimo grešku – kazao je Kon za RTS.

Na pitanje da li se nazire kraj epidemije, Kon je potvrdio da je blizu.

– Kada budemo izašli iz osme nedelje, približava se kraj. Da nestane virus, sve je manje verovatno, pratiće se i kad bude toplo vreme, ali epidemije neće biti. Kraj epidemije se može očekivati oko 10. i 12. nedelje – rekao je Kon.

On je dodao i da kraj vanrednog stanja možemo očekivati pre nego kraj epidemije, kako je naglasio, „posle izvesnih praznika“.

– Moramo se vratiti u život. Imaćemo prelazan period, postepeno će se ukidati mere – zaključuje Kon.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođete i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 – 19819.

(Tanjug/ Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *