Legat Vere Cenić svečano otvoren

Legat Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja, danas – na dan njenog rođenja svečano je otvoren za javnost u prostorijama biblioteke “Bora Stanković“ u Vranju, u prisustvu članova porodice, prijatelja i mnogobrojnih poštovaoca njenog lika i dela. U ime grada Vranja skupu se obratila gradska večnica Izabela Savić.

U svoje lično i u ime rukovodstva grada zahvaljujem se porodici na vrednoj zaostavštini koju ste ustupili biblioteci i time omogućili sadašnjim i budućim generacijama da koriste legat. Takođe, kroz ovaj legat živeće lik i delo Vere Cenić koja je ostavila dubok trag u istoriji grada, a pre svega u obrazovanju mladih generacija i kulturi“, istakla je većnica Izabela Savić.

Direktor vranjske biblioteke Zoran Najdić, istakavši značaj Legata profesorke Vere Cenić, takođe se zahvalio njenim naslednicima što su svu njenu zaostavštinu poklonili biblioteci, a samim tim i gradu Vranju.

Legat sadrži 1.800 knjiga, monografija i publikacija, blizu 1.400 brojeva raznih časopisa, kao i lične predmete i kao takav predstavlja dragocenu zbirku za vranjsku Javnu biblioteku“, istakao je Najdić.

O legatima kao nezaobilaznim temeljima kulture jedne država i o Veri Cenić, kao jednoj od posebnih figura sa vranjske javne scene, govorio je dr Zoran Dimić. Posebno se osvrnuo na njene ,,Oglede o Bori Stankoviću“, koji predstavljaju jedno sasvim drugačije čitanje dela i junaka najpoznatijeg Vranjanca, Bore Stankovića.

Poseban pečat današnjem događaju dalo je izlaganje Sunčice Denić, dugogodišnje prijateljice porodice Cenić. Kroz emotivno i nadahnuto kazivanje o Veri Cenić istakla je:

Neka ova zaostavština u vidu legata Javnoj biblioteci ,,Bora Stanković“ u Vranju donese veći broj čitalaca i zaljubljenika u književna dela Vere Cenić, zaljubljenike u mnoge tajne umetnosti i nauke, sa osobitom znatiželjom, što ostaje kao mogućnost da je svako od nas otkriva na svoj način.

U ime porodice obratila se Jadranka Mitić. Ona je pročitala fragmente iz neobjavljene priče i dnevničkih beležaka pod nazivom ,,Ostaju daljine’’.

Ideja naše porodice je bila da svim ljubiteljima putovanja, pravih ili imaginarnih, učinimo dostupne sve ove knjige kako bi mogle kao i Veri Cenić da rasvetljavaju put, kao što je ona, naša tetka, čitajući ih, poput kandila obasjavala naše živote. Zahvaljujemo se gospodinu Najdiću koji je prepoznao našu ideju i realizovao je i Aleksandri kroz čije ruke je svaka od ovih knjiga prošla’’, rekla je ona.

Legat Vere Cenić zvanično je otvorila dr Dragana Milunović, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečko – informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije.

Činjenica je da smo se okupili ne samo zbog toga što je biblioteka dobila knjige koje su dragocene, već zbog toga što slavimo čoveka. Okupili smo se u slavu jedne žene koja je bila viđena u gradu, koja je iza sebe ostavila trag kao humanista i kao neko ko će u tom smislu nastaviti da živi i u biblioteci’’, naglasila je Dragana Milunović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *