Lovačka salata za zimnicu

Foto: Receptopedija

Neophodni sastojci za pripremu:

  • 1 litar paradajz soka
  • 500 grama crnog luka
  • 2 kilograma paprika (možete iskoristiti različite sorte, ili samo jednu – po ukusu)
  • 500 grama šargarepe
  • 1 glavica belog luka
  • 100 mililitara ulja
  • 100 mililitara sirćeta (može jabukovo)
  • 100 grama soli
  • 100 grama šećera
  • 1 kašika suvog peršuna i lovora
  • 1 kesica konzervansa (5 grama)

Postupak pripreme:

Crni luk sameljite, ili baš sitno iseckajte. Što sitnije to bolje, jer tako pusti više soka pa je samim tim i salata intenzivnijeg ukusa. Samleveni crni luk potom dodajte u paradajz sok, pa stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Od trenutka ključanja kuvajte dalje još 15-20 minuta.

Dok se oni polako krčkaju, pripremite ostalo povrće – papriku operite i očistite od semenki, pa isecite na kocke. Šargarepu isecite na kolutove. Beli luk takodje sameljite, odnosno izgnječite ili iseckajte sitno.

Kada prodje pola sata od kada se paradajz krčka, ubacite pripremljeno povrće, zatim dodajte ulje, sirće, so i šećer. Promešajte, pa ostavite da se sve zajedno dalje kuva na umerenoj temperaturi. Povremeno mešajte, a na kraju bi gustina trebalo da bude kao za ajvar. Kuvanje traje izmedju 1-2 sata, u zavisnosti od vaše ringle – ako imate mogućnosti, kuvajte na smederevcu. Ukus uvek bude dosta bolji.

Nakon nekih sat vremena, izvadite malo salate na tanjir pa sačekajte da se ohladi. Ukoliko vam gustina odgovara, to je to. U gotovu salatu na kraju dodajte peršun i lovor, takodje i konzervans. Dobro promešajte, pa ostavite da smesa malo odmori i prohladi se, nekih 10 minuta.

Tegle u medjuvremenu sterilišite pa sipajte još uvek toplu lovačku salatu, potom dobro zatvorite tegle celofanom i poklopcima. Umotajte u ćebe i ostavite da se salata ohladi na dnevnoj temperaturi, nakon čega ćete je odneti u špajz. Držite je tamo sve vreme, a otvorenu teglu držite u frižideru dok ne potrošite.

Prijatno!

Receptopedija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *