Manastir Svetog Ilije kod Kapacuna

Ovaj manastir nalazi se na desetak kilometara od Vladičinog Hana i nedaleko od sela Kapacun. Pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji Vranjskoj a teritorijalno pripada opštini Vladičin Han. U nedostatku pisanih istorijskih izvora o samom početku, dosta se koriste usmena predanja koja su sačuvali i prenosili sa kolena na koleno stariji meštani.

Po jednoj takvoj priči, ovaj manastir su izgradili Nemanjići, u 13.veku, jer su oni ovde prolazili često kada su odlazili u Hilandar. Po arhitekturi ovaj manastir je veoma skromno građen i po karakteristikama više pripada 15.veku.

Pored manastirske crkve postojao je i zvonik sa konakom, koji se u međuvremenu srušio. Manastir je uspeo je da preživi period turske vladavine jer su se Turci plašili Sv. Ilije. Po tradiciji ulazna vrata su bila niska, tako da bi se pri ulasku svako morao pokloniti svetinji, pa su to čak morali i osvajači.

Smatra se da oko stotinak godina monasi nisu tu boravili. Obližnje brdo se obrušilo na manastir i on je ostao zatrpan. Manastirske freske su rađene krajem 16. i početkom 17.veka, u vizantijskom stilu. Manastirska crkva predstavlja jednobrodnu građevinu, zidana je od grubo tesanih kamenih blokova koji su lepljeni blatom, spolja je okrečena u belo, i kao takva predstavlja redak spomenik kulture.

Celokupna njena unutrašnjost bila je oslikana ali su freske delimično oštećene, naročito one u donjem delu zidova. Po kvalitetu izrade takođe spadaju u 17.vek.

Postoji još jedno predanje o ovom manastiru. Krajem 18. i početkom 19.veka u manastiru su živela tri kaluđera na čelu sa igumanom Simeonom. Simeon je 1809.godine organizovao ustanak ali da je Mehmed-paša ubrzo ugušio i naredio da se ustanici i iguman obese ispred manastira, kaluđere je proterao a manastir zatvorio.

Danas je ovaj manastir otvoren za sve posetioce. Nalazi se na nadmorskoj visini oko 700 metara, i najlakše je do njega stići ako se ide starim putem od Vladičinog Hana ka Vranju (ili suprotno) i kod mesta Stubal postoji znak koji pokazuje gde treba nastaviti put ka manastiru. Odatle pa do manastira ima oko 6 do 7 kilometara.

Foto: vladicinhan.org.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *