Ministar Ratko Dmitrović posetio danas VranjeVranju je danas boravio ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, koji se  sastao sa gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem, zamenicom gradonačelnika Zoricom Jović i gradskim većnicima Danijelom Milosavljević  i Aleksandrom Stajićem. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra Goran Mandić.

U obraćanju medijima, ministar Ratko Dmitrović istakao je da cilj ove posete razmatranje mera i aktivnosti koje se preduzimaju na lokalu u vezi sa natalitetom, jer je to ozbiljan problem sa kojim se suočava čitava naša zemlja.

,,Srbija je poslednji put imala ispod sedam miliona stanovnika pre 67 godina, a sada je slična situacija. Prošle godine u odnosu nataliteta i mortaliteta izgubili smo grad veličine Aranđelovca ili Šapca, oko 45 hiljada ljudi. Takva situacija nije samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu. U najbogatijim zemljama Evrope stopa rodnosti ne prelazi 1,8 , a u Srbiji je 1,5, po čemu se vidi da novac ne rešava problem nataliteta i da nije odlučujući faktor. Važnije je menjanje svesti stanovništa o ovom problemu, ali i stvaranje povoljnih okolnosti u smislu uređjenja infrastrukture u svim delovima zemlje. Mi smo u januaru imali negativnu refleksiju zbog korone i na nivou države smrtnost je veća u odnosu na godinu dana ranije za 20%, a rodnost je smanjena za 12%. Mi smo ugroženi kao nacija i ukoliko ne zaustavimo ovu statistiku 2050. godine u Srbiji će živeti četiri miliona ljudi, od toga u Beogradu preko tri miliona. Zbog toga je veoma važno preduzeti sve mere u zaustavljanju ovih nepovoljnih trendova. Pohvalio bi aktivnosti lokalne samouprave grada Vranja u rešavanju ovog problema.”, istakao je ministar.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković dodao  je da je na sastanku bilo reči o merama koje država i lokalne samouprave čine kako bi se poboljšala demografska slika Srbije.

,,Rukovodstvo Grada Vranja vodi proaktivnu politiku kako bi se trend negativnog prirodnog priraštaja, na neki način, ublažio i usporio. Značajna sredstva izdvajaju se iz gradskog budžeta za ove namene. U vidu  jednokratne pomoći za novorođenčad u 2020. godini, isplaćeno je 7.7 miliona dinara, za 640 novorođenih beba. Preko Programa podrške za vantelesnu oplodnju, pet parova prošle godine dobilo je po 300.000 dinara. Od 2012. godine, preko 40-oro dece,  rođeno je na osnovu Programa podrške za vantelesnu oplodnju, koji finansijski podržava Grad Vranje. Takođe, Grad finansira  besplatan boravak trećeg i svakog narednog deteta u PU „Naše dete“  i tokom prošle godine izdvojeno je preko 9 miliona dinara za boravak 169 mališana. Takođe, za 6 porodica mesečno izdvajamo po 12.000 dinara, u okviru novčane pomoći za porodice sa trojkama i duplim blizancima. Svake godine, Grad donira auto sedišta za novorođenčad  i u 2020. godini uručeno je 640 sedišta za novorođenu decu“, rekao je Milenković.

Ministar Ratko Dmitrović je na prijemu podelio poklone Filipu, Luki i Savi Stojilković, trojkama iz Vranja, rođenih vantelesnom oplodnjom 2014. godine, koju je finansirao Grad Vranje.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *