Ministarka Irena Vujović boravila u Pčinjskom okrugu

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović boravila je danas u Vranju, gde sa sastala sa gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem sa saradnicima i predstavnicima opština Vranjska Banja, Surdulica, Preševo, Trgovište, Bosilegrad, Bujanovac i Vladičin Han.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković poželeo je gostima dobrodošlicu u Gradsku kuću, ističući da je ovo nastavak sastanka nedavno održanog u Ministarstvu životne sredine u vezi sa izgradnjom Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Meteris“ u Vranju.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, rekla je da će od sada na ovu temu biti održavani redovni sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava sa ciljem da se ubrza procedura za realizaciju ovog projekta.

Na prethodnom sastanku utvrđeno je da su sve opštine saglasne za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Meteris“. S obzirom da će projekat biti finansiran od strane KFW Banke, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Vranja, ono što je veoma važno je da je u prethodnih nekoliko dana dobijena saglasnost od Vlade za potpisivanje ugovora. Takođe, veoma je važno da sve opštine donesu ili usklade svoje Lokalne planove upravljanja otpadom sa Programom za upravljanje otpadom Ministarstva za zaštitu životne sredine, koji je donet 2022. godine, kako bi na najsavremniji mogući način upravljali otpadom“, dodala je ministarka.

Ukupna vrednost projekta je 19.5 miliona evra, od čega će samo KFW Banka izdvojiti 12 miliona evra za izgradnju Regionalnog centra sa svim pratećim elementima.

Realizacijom projekta, planirano je proširenje sadašnje deponije ,,Meteris” na prostoru od 64 hektara sa postrojenjem za sortiranje otpada iz svih jedinica lokalnih samouprava Pčinjskog okruga.

Sastanku su prisustvali i v.d. pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dušan Radonjić, državni sekretar Dragan Stevanović i načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković.

Pre sastanka u Vranju, ministarka je boravila i u bujanovačkoj opštini, gde je posetila manastir Prohor Pčinjski i crkvu sv. Petra i Pavla gde je dočekalo lokalo sveštenstvo.

Povodi posete su povećana zaštita i proširenje površine sa 2.606 na 4.228 hektara predela izuzetnih odlika “Reke Pčinje”.

Takođe je izraženo zadovoljstvo što će stari, devastirani ribnjak biti revitalizovan i da će se u njemu gajiti autohtone vrste riba, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode.

U dolini Pčinje do sada je registrovano 129 vrsta ptica, mada se procenjuje da je taj broj približno 170. Deo pčinjske doline je stanište grčke kornjače i dve vrste zmija (šilac i četvoroprugasti smuk).

Ovde su sačuvane i tradicionalne sociološke i kulturološke osobenosti (arhaična sela, tradicionalan način života), koje su uticale na to da ovo područje predstavlja specifičnu predeonu celinu.

Ministarstvo je u poslednje dve godine opredelilo više od pet miliona dinara za „Dolinu Pčinje”, a ovim zaštićenim predelom i dalje će upravljati Srpska pravoslavna crkva – Eparhija vranjska.

U okviru posete bujanovačkoj opštini, Vujović je imala priliku da čuje probleme koji postoje po pitanju zagađenja vazduha i nerešavanja dugogodišnjeg problema divlje deponije u Bujanovcu.

Foto: Vranje.org.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *