Na samitu „Otvoreni Balkan“ potpisani sporazumi kojima se omoguđuje slobodno kretanje ljudi, robe i usluga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije – Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju „Otvoreni Balkan“.

Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu omogućiće uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje.

Predsednik Srbije i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije potpisali su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu potpisali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Albanije Frida Krifca i zamenik ministra poljoprivrede Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) potpisali su ministri finansija Siniša Mali i Delina Ibrahimaj.

Sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje potpisan je na marginama samita. Naznačeno je na sajtu Vlade Srbije.

Vučić je, na sednici inicijative „Otvoreni Balkan“ posvećenoj poljoprivredi, istakao da potpisani Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje otvara velike mogućnosti za pospešivanje trgovinske razmene, koja bi uskoro mogla dostići nivo od milijardu evra.

On je preneo da su tri države spremne na saradnju u mnogim oblastima, a da je poljoprivreda jedna od najvažnijih kojoj će se posvetiti u narednom periodu.

Predsednik je, međutim, ukazao na to da nije reč samo o slobodom protoku namirnica ili sirovim proizvodima, već o saradnji i u oblasti veštačke inteligencije, robotike, IT industrije, koji mogu podržati razvoj poljoprivrede u budućnosti.

Ovde je priča o tome kako možemo da uredimo našu zajedničku budućnost na neuporedivo bolji način i kako možemo da živimo i radimo zajedno, objavio je predsednik Vučić na svom fb profilu.

Srbija sa Albanijom ima trgovinsku razmenu u poljoprivredi u vrednosti od 70 miliona evra, a sa Severnom Makedonijom od 216 miliona evra, rekao je Vučić, dodavši da su to male vrednosti, ali da je uveren u to da se uskoro može dostići nivo od milijardu evra.

Predsednik Republike je najavio da će u maju ili julu u Beogradu u okviru samita Albanije, Severne Makedonije i Srbije biti organizovan zajednički vinski sajam, pri čemu je izrazio nadu da će ta manifestacija privući i mnoge i druge iz regiona, ne samo Zapadnog Balkana, već šire.

Osvrnuvši se na sporazum koji je potpisao, Mali je napomenuo da će on doneti benefite poslovnoj zajednici i podsetio na to da je takav sporazum već potpisan sa Severnom Makedonijom.

Ovaj sporazum će ubrzati proces prolaska kamiona preko granica, što je bio jedan od zahteva privrednika. To je samo jedna od mnoštva ideja koju realizujemo, a doprineće bržem protoku robe preko granica, napomenuo je on.

Sporazum će, kako je naglasio, unaprediti bezbednost u prometu roba strana potpisnica, pojednostaviti i ubrzati carinske procedure, omogućiti korišćenje olakšica u odnosu na carinske kontrole, omogućiti povoljniji tretman u pogledu procene i kontrole rizika.

Mali je naveo i da je u Srbiji već implementiran sistem gde sve granične službe rade svih sedam dana u nedelji.

To je samo jedna kockica u ovom ogromnom mozaiku koji treba da sklopimo kako bismo dodatno ubrzali protok robe. Mi smo već inicirali izgradnju dve dodatne trake na prelazu Tabanovce–Preševo. Taj posao ćemo završiti u narednih šest do devet meseci. Zapravo, jedna od njih će se koristiti isključivo kao traka za „Otvoreni Balkan“, rekao je Mali.

Foto: Fb profil Aleksandar Vučić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *