Ne čekajte da bude kasno! Ako imate preko 50 mladeža posetite lekaraOni koji imaju melanom odlaze lekaru tek kada se bolest proširi i zahvati druge organe, iako je na koži lako uočljiv, a dijagnostika jednostavna. Godišnje se registruje više od 700 novoobolelih. Od 2017. godine inovativni lekovi su dostupni, a imunoterapijom lečeno je oko 350 pacijenata.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, rekao je za RTS da je posle gubitka člana familije, zabrinut, odlazio redovno na kontrole kod lekara i zahvaljujući tome su mu promene na mladežu otkrivene na vreme.

„Nisam prekasno otišao kod lekara, što je izuzetno važno. Operisan sam više puta. Godinu i po dana su me lečili hirurzi, ali je došlo i do metastatske bolesti, bolest se proširila i na druge organe, a pošto kod nas u to vreme nije bilo imunoterapije i drugih inovativnih terapija za lečenje metastatskog melanoma, otišao sam na kliničku studiju u Nemačkoj i na sreću, dobio potrebne lekove“, kaže Savo Pilipović.

U zemljama Zapadne Evrope melanom se u više od 80 odsto slučajeva otkrije u fazi kada je dovoljna jednostavna hirurška intervencija koja traje petnaestak minuta. Što se bolest otkrije kasnije, odnosno, što tumor postaje deblji, tako je rizik za širenje u limfne čvorove i unutrašnje organe veći, pa su potrebne komplikovanije hirurške intervencije ili, ukoliko se proširi na unutrašnje organe, nove vrste terapija koje su od 2011. godine zaista promenile prognozu ove bolesti koja ranije nije reagovala na druge vrste terapije, naglašava profesorka dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnica Klinike za kožne bolesti VMA.

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *