Negativan odgovor KFOR-a na zahtev o povratku srpske vojske i policije na Kosmet

Danas je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je KFOR negativno odgovorio na naš zahtev o povratku srpske vojske i policije na teritoriju Kosova i Metohije, i to pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN.

Za Televiziju „Pink“ predsednik je rekao da je KFOR, u svom pažljivo sastavljenom pismu upućenom kao odgovor Vladi Srbije na njen zahtev, a koje je i on preko Vojnog kabineta dobio na upoznavanje, odgovorio da oni smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Srbije na teritoriju Kosmeta.

Rekao je da je Kfor, međutim, naveo da oni u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN imaju svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo Rezolucije 1244 po kojem je moguće da odbiju to, jer, kako je rekao, tako nešto ne postoji.

Oni nemaju pravo da odbiju taj zahtev, znali su da nemaju na šta da se pozovu i onda su se pozvali na pozitivnu normu iz njihovog ugla da imaju pravo i obavezu da čuvaju red i poredak i napravili još jednu nenamernu, pod znacima navoda, grešku, istakao je predsednik.

„Dobro bi bilo da su nam uručili pozitivan odgovor na Badnje veče, onda bi to imalo smisla, ali ne i negativan uoči Božića, onda znate da to nije slučajno. Napravili su grešku, sa jasnom političkom konotacijom i napisali da pažljivo motre šta se zbiva na severu, a samo dva sata ranije pucano je na dečake srpske nacionalnosti, što su svi pokušali da sakriju,“ zaključio je on.

Prema njegovim rečima, nije posao KFOR-a da brine o barikadama na severu, već o bezbednosti svih Srba na Kosovu i Metohiji.

Videćemo kakav će naš dalji odgovor da bude, jer ima nekoliko opcija. Čekaćemo i ukazivati na to kako i na kojim mestima sve nisu zaštitili srpski živalj, od dečaka Stefana Tomića u Klokotu, pa do drugih primera, predočio je on.

Dodao je da nije očekivao drugačiji odogovor KFOR-a, kao i da se sada postavlja pitanje da li ići na sednicu Saveta bezbednosti UN ili ne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *