Neke navike treba promeniti pre treninga

Svari na koje ste navikli da radite pre treninga mogu dovesti do neverovatnih rezultata, a vi sami možete doći do uspeha. U svakom slučaju, s pravom rutinom vaše će telo moći funkcionisati na višem nivou, približavajući se cilju za kojim ste čeznuli.

Ovo je šest mogućih greške koje radite pre treninga.

1. Vežbate na prazan želudac

Teorija kaže da će se vaše telo hraniti masnoćama i ugljenim hidratima kao energijom, što može pomoći kod većeg gubitka kilograma.

Međutim, ako nekoliko sati pre vežbanja niste ništa pojeli, vaše telo može početi koristiti proteine kao gorivo. To znači da ćete imati manje proteina za popravak i izgradnju mišića. Takođe, ako se usredsredite na upotrebu masti kao svog glavnog izvora energije, ne znači da će vaše telo sagoreti više kalorija.

2. Pijete previše vode pre treninga

Važno je biti dobro hidriran pre treninga, ali izbegavajte piti previše vode, jer ako to učinite, krv će pokušati uravnotežiti nivo soli. Vaše ćelije mogu nabreknuti, a vi biste mogli osetiti simptome poput vrtoglavice, bola, pa čak i povraćanja. Najbolje je piti vodu 1 do 2 sata pre treninga. Piše Klix.ba.

3. Ne spavajte predugo

Ne biste trebali spavati duže od 30 minuta pre treninga, to će vam biti dovoljno za povećanje fokusa i energije. Međutim, duže spavanje može imati upravo suprotan efekat. Možda ćete se osećati letargičnije nego pre.

4. Ne preterujte s odećom

Čak i ako vežbate najhladnijeg dana u godini, ne bi trebalo se previše slojevito oblaćiti. Možete se pregrijati i puno ćete se znojiti.

Suprotno tome, u vrućim danima odlučite se za tkanine koje će omogućiti vašoj koži da diše. Odaberite odeću koja će biti udobna i hladna i koja će vam omogućiti slobodno kretanje.

5. Ne počinjite vežbati bez da se prethodno pravilno odmarate

Dani odmora važni su za oporavak tela. Ovo je važan deo vašeg rasporeda vežbanja, bez obzira na izbor sporta ili nivoa fitnesa. Ako preskočite dane odmora, to može prouzrokovati sagorevanje i prenaprezanje.

Pauzom od treniranja pružićete mišićima priliku da se oporave. Spavaćete bolje, rizik od povreda će se smanjiti, a nivo performansi će se povećati.

6. Ne pijte kafu

Kofein pre treninga mogao bi vam pružiti energiju koja će vam pomoći da više vežbate i može čak podstaći motivaciju i fokus, ali ne zadugo. Konzumiranjem kofeina pre treninga mogli biste osetiti i nemir, nesanicu, ubrzani rad srca, anksioznost, žgaravicu i povišen krvni pritisak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *