Nekoliko načina kako postati bolja tetka

Odnos sa bliskim rođacima je veoma važan ali nekad zbog obaveza nemamo dovoljno vremena da im posvetimo.

Ako želite unaprijediti odnos sa nećakinjama ili nećacima, stručnjaci kažu da nikad nije kasno i preporučuju sledeće…

Kada vam jave da ste postali tetka, ujak, strina, počnete zamišljati budućnost u kojoj mnogo vremena provodite u igri sa sestrinom ili bratovom decom, piše The New York Times.

A onda vas u nameri da budete najbolja tetka na svetu osujete obaveze, udaljenost, loši odnosi sa bratom-sestrom ili jednostavno vlastiti život.  

Četiri godine kasnije, male rođake viđate jednom godišnje na rođendanima, povremeno se čujete telefonom, sa tetom koja ih čuva imaju blizak odnos, dok vas jedva i poznaju.

Počinje vas mučiti pitanje: Jesam li loša tetka?

Idealizovana očekivanja od odnosa sa nećakinjama i nećacima, a zatim krivica koju osećate kada se očekivanja ne ispune, česta su i normalna, kažu psiholozi.

Svi su zauzeti svojim poslovima i drugim obavezama i koliko god želeli biti prisutni u životu dece svojih rođaka i imati idealan odnos s njima, to je često nemoguće iz objektivnih i opravdanih razloga. Ali ako smatrate da biste, uz malo dodatnog napora, mogli uspostaviti odnos koji biste smatrali dovoljno dobrim, znajte da nikada nije kasno da pokušate. 

Mnogi misle da će, kada postanete tetka, stvari same od sebe da se dese i da će vaš odnos sa sestrinim ili bratovim detetom prirodno i spontano da se razvije. Ali to baš i ne ide tako. Za svaki odnos potrebno je uložiti vremena i truda, ali i malo znanja. 

Evo šta stručnjaci kažu, kako možete postati bolja tetka:

Započnite iskrenim razgovorom sa bratom/sestrom

Ako ste postali tetka ili ujak, a sami nemate dece, onda vam je možda sve novo i nepoznato. Mogli biste početi tako što ćete iskreno razgovarati sa bratom ili sestrom o tome šta očekuju od vas i da li im je potrebna vaša pomoć oko bebe. Možda im možete ponuditi da ponekad pričuvate bebu ili da im pomognete oko poslova u kući koji čak ne moraju imati direktne veze sa bebom. Važno je da ste prisutni i da znaju da želite da budete uključeni.

Uvedite redovni ritual 

Planirajte jednu veče sedmično za čitanje priča (uživo ili putem Zooma ako živite daleko) ili zajednički odmor jednom godišnje. To će vam pomoći da učvrstite porodične veze i budete prisutni u njihovom životu. Kada vaša nećakinja ili nećak porastu, možete proširiti zajedničke aktivnost. Čak i ako vas razdvaja velika udaljenost, postoji mnoštvo načina da produbite svoj odnos. Možete se dopisivati, gledati omiljenu zajedničku seriju ili učestvovati u raznovrsnim online aktivnostima.

Ne dozvolite da vas prošlost u tome spreči  

Ako ste imali loš odnos sa bratom ili sestrom, može se lako desiti da vas osećanja ljutnje ili krivice spreče u tome da izgradite odnos sa njihovom decom. Nemojte to dozvoliti. Jednog dana bebe će postati tinejdžeri i odrasli ljudi i sa njima ćete imati potpuno odvojen odnos od onog koji imate sa bratom ili sestrom. Uloga tetke, strica ili ujaka je važna u životu svake osobe, čak i kada oni nisu savršeni ljudi, uvek ćete se rado sećati zajedničkih trenutaka.  

Neka vaše interesovanje za male rođake bude iskreno

Deca prepoznaju kada je vaše interesovanje isforsirano ili kada ih nešto pitate samo reda radi. Pitajte ih samo ono što vas zaista zanima. Što su deca starija, ona još više cene kada je neko iskreno zainteresovan za njih i poklanja im svoju pažnju.

Izvor: 6yka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *