OŠ “Branko Radičević” nastavlja aktivnosti na Erasmus + projektu realizacijom mobilnosi u Španiji

U okviru Erasmus + projekta “Motivation III – 21st century students” ovih dana šestoro učenika OŠ “Branko Radičević” sa svojim nastavnicima, od kojih je potekla inicijativa i ideja da uključe svoju školu u Erasmus + projekat, učestvuje na mobilnosti u gradu Baza na jugu Španije. Ovo je prva mobilnost na koju su učenici otišli a sam projekat je otpočeo 2019. godine u školi u Bujanovcu koja je tada bila domaćin partnerskim školama. Zbog pandemije učenici su tek sada dobili mogućnost da otputuju na mobilnost.

Osim škole iz Srbije u projekat su uključeni i učenici i nastavnici iz Poljske, Španije, Rumunije i Turske. Cilj ove mobilnosti je međusobno upoznavanje učenika, učestvovanje u zajedničkim radionicama, interkulturalna saradnja i razmena iskustava sa mladima iz Evrope.

Zemlja domaćin, Španija, je pripremila bogat program. Prvog dana mobilnosti učesnici iz OŠ “Branko Radičević” posetili su školu domaćina. Nakon uvodnog obraćanja direktorke škole, dan se nastavio predstavljanjem škola i njihovih zemalja. Nakon toga upriličen je svečani prijem u opštini gde je sve učesnike primio predsednik opštine. Učenici su u nastavku dana obišli grad i upoznali se sa bogatom istorijom i tradicijom ovog dela Španije.

Drugog dana mobilnosti učestvovali su sa svojim vršnjacima iz Evrope u školskoj predstavi. Zatim su obišli arheološko nalazište u blizini Baze kao i Arheološki muzej grada, inače nekadašnju kuću čuvenog španskog pisca Servantesa.

Trećeg dana mobilnosti planirana je poseta Granadi za koju se ustalila izreka da “Ko nije video Granadu, nije video ništa”. Iskustvo boravka u drugoj zemlji za sve predstavnike naše škole je izazovno a u isto vreme vrlo lepo i korisno, jer im pruža priliku da uče da se snalaze u novim prilikama, da se druže i da rade sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, da ih upoznaju sa našom kulturom i tradicijom ali i da upoznaju njihove.

Najvažnije od svega je što će učenici kroz ovaj projekat upoznati sebe, pomeriti svoje granice, postaviti nove ciljeve i stvoriti nove ideje uz brojne uspomene i iskustva vredna za ceo njihov budući život. Erasmus+ je najveći program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Učešćem u tako velikom projektu, OŠ “Branko Radičević” pokazuje da želi da ide u korak sa školama u Evropi. Nastavnici koji rade na projektu kažu da će i u buduće tražiti načina da uključe školu u što više ovakvih projekata jer je iskustvo koje dobijaju svojim učešćem neprocenjivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *