Otvoren „Hilandarski kutak“ u biblioteci ,,Bora Stanković” u Vranju


Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, danas je u javnoj biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju otvorio novo odeljenje „Hilandarski kutak“ posvećen pravoslavlju koji će posedovati oko 900 knjiga mlađih od 30 godina.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik dr Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović sa saradnicima, Episkop vranjski Pahomije, mati Jefremija, igumanije manastira „Sveti Stefan“ u Gornjem Žapskom, direktor biblioteke Zoran Najdić i druge zvanice.

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković ovom prilikom zahvalio se na vrednoj donaciji i istakao zadovoljstvo što će na ovaj način još više biti ojačana duhovna veza Vranja i manastira Hilandara.

Naša biblioteka biće bogatija za još jedno odeljenje. ,,Hilandarski kutak”, sa blizu 900 knjiga, rukopisa, od ovog trenutka na raspolaganju je Vranjancima. Ovo bogatstvo u literaturi sadrži religijska, filozofska, istorijska dela, ali i najbolje rukopise najvećih imena srpske književnosti. Iskreno se nadam da ćemo zajedno nastaviti da obogaćujemo književni fond ,,Hilandarskog kutka” i jačamo našu duhovnu povezanost. Da zajedno činimo dobra dela, u duhu pravoslavlja”, naglasio je gradonačelnik.

Arhimandrit Metodije iguman manastira Hilandara izrazio je veliku duhovnu radost zbog donacije knjiga iz Hilandarske biblioteke, biblioteci ,,Bora Stanković” u Vranju.

Veliki broj Vranjanaca dolazi u manastir Hilandar, ali ne samo kao poklonici, već i i kao ljudi koji su svojim radom doprineli obnovi naših konaka koji su stradali u požaru, ali i učestvovali u drugim poslovima. U sadašnjem monaškom bratstvu postoje monasi koju su poreklom iz ovog kraja, tako da postoji jaka veza Vranja i manastira Hilandara, koja datira još od davnina. Današnjom donacijom ova veza dobila je novu ciglu u svom zdanju. Nadam se da će čitaoci kroz ove knjige moći da osete blagoslov koji smo želeli da podelimo. Potrudićemo da za vašu biblioteku obezbedimo još neka naša nova izdanja, ali i druge knjige koje budemo imali mogućnosti da vam pošaljemo, jer nam je želja da se ovaj poduhvat produži u budućnosti”, rekao je arhimandrit Metodije.

Nakon toga, zvanice su obišle Zavičajno odeljenje i deo biblioteke u kojem je smešten legat Dragana Miničića Cige.

Izvor i foto: Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *