Ove činjenice sigurno niste znali o kafi!

Da li i vi spadate u grupu onih koji ne mogu da zamisle početak dana bez kafe? Evo razloga zbog kojih ovaj mirisni napitak ne smete zaboraviti da cenite svakoga dana onoliko koliko to zaslužuje!Ukoliko vam je ustajanje ujutru u rangu najveće noćne more, šolja kafe će vam pomoći da izgurate početak dana. Takođe će se „pobrinuti“ da vam nivo koncetracije ostane na potrebnom nivou. Međutim, ovo nisu sve koristi koje dobijate uživajući u ovom ritualu!

Kafa može ublažiti bolove. Kofein, prirodni alkaloid koji se nalazi u kafi, deluje kao analgetik! Verovatno vam nikad ne bi palo na pamet da pred odlazak na trening popijete jednu šolju sveže mlevene kafe? Kofein ima moć da ublaži bolove u mišićima, i zato je čest sastojak lekova protiv bolova. Neka istraživanja su pokazala da kafa može pomoći u otklanjanju napetosti i do 50 odsto. Eto još jednog motiva da joj posvetite svoje vreme!

Bujanovacka Banja


Kafa nam može podići raspoloženje. Znate onaj dobar osećaj kada uzmete kockicu čokolade ili vidite voljenu osobu? Kafa ima slično dejstvo na naš mozak. Naime, utiče na nivo serotonina i dopamina. Serotonin ima nadimak „srećno jedinjenje“, zato što čini da se osećamo ispunjeno i zadovoljno, dok dopamin ima veliku ulogu u načinu kako razmišljamo, paniramo, i šta nas i kako motiviše.

Kafa može smanjiti rizik za dobijanje Alchajmerove bolesti. Znamo da moćan kofein ima kratkoročna pozitivna dejstva na centralni nervni sistem, dok su ona dugoročna bila manje poznata. Ipak, otkriveno je da je u stanju da ublaži upale u mozgu, tako da su neurolozi saglasni da će stariji od 65 godina, ukoliko piju umerene količine kafe dnevno, izbeći ili bar usporiti nastanak demencije ili Alchajmerove bolesti.

Kafa je jedan od najvećih izvora antioksidanasa. Šta to znači po naše zdravlje? Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, čiji se broj može dramatično uvećati. Iako su prirodan deo naših metaboličkih funkcija, to uvećanje dovodi do rizika za nastanak kancera, kao i različitih oboljenja srca. Antioksidansi će pomoći u borbi protiv upala, i štititi naše ćelije od propadanja. Za kafu se smatra da poseduje više antioksidanasa od zelenog čaja i kakaa, tako da nema razloga da čaju dajete prednost u odnosu na sveže mlevenu kafu.

Znači, sledeći put kad vas neko pozove na kafu za koju mislite da nemate vremena, razmislite još jednom, jer sem što uživate u “šoljici razgovora” činite dobro za sebe i svoje raspoloženje!

Mondo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *