Ovo je razlog zašto je kavijar tako skupKavijar je, u neku ruku, sinonim za veliko bogatstvo i ekstravaganciju. Služi se na zabavama koje organizuju ruski naftni baroni, a pojavio se i na pici od 1.000 dolara! Da, kavijar je definitivno dobar, ali pitanje je zašto… Zašto riblja ikra ima toliko uzvišen status?

Za početak, to nisu samo riblja jaja. Sva jaja ribe poznata su kao ikra, ali samo jaja jesetre su dobila naziv kavijara. Štaviše, postoji samo 27 sorti jesetra, a 18 njih je na listi ugroženih vrsta, što ove ribe čini najugroženijom grupom na planeti. A što je ređa vrsta jesetre, tako i njena jaja postaju traženija.

Bujanovacka Banja


Još jedan faktor koji povećava cenu kavijara je činjenica da se ova riblja jaja moraju prikupljati ručno, a svaki postupak koji se ne može automatski raditi stvara veće troškove rada.

I, naravno, kavijar se već dugo prodaje kao hrana za aristokratiju, pa, naravno, mora da ima i cenu koja ide uz njihov imidž.

 vreme za koje riba proizvede ikru takođe utiče na cenu kavijara.

Jeftiniji kavijar dolazi od jesetre koja može proizvesti puno jaja u prilično kratkom vremenskom periodu, ali jaja retkih vrsta jesetre koje polako proizvode ikru, dolaze sa mnogo većom cenom.

Nekada davno, najbolji kavijar bio je divlji ulov, ali prekomerni ribolov doveo je do ugrožavanja vrste. Zato sada skoro svako jaje jesetre na tržištu potiče iz ribnjaka. 

City Magazine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *