OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG SE BURMA NOSI NA 4. PRSTU: Kladimo se da niste znali za ovo!Kada vidimo da neko nosi prsten na drugom prstu desne ruke, znamo da ta osoba nije u braku, ali ako prsten nosi na četvrtom prstu leve ruke odmah zaključujemo da je u braku. No, znate li zašto se venčani prsten nosi baš na četvrtom prstu? Za to postoji istorijski razlog, kao i zašto se nosi baš na levoj ruci.

Tradicija venčanog prstena potiče još iz drevnog Egipta, budući da su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze koji su tvrdili da će mlade nositi prsten. Venčani prstenovi nose se još od vremena starih Grka i Rimljana.

Postoji dirljivo objašnjenje zašto je četvrti prst izabran za ‘venčani prst’.

– U davnim vremenima se smatralo da na prstu leve ruke postoji vena koja je tekla ravno prema srcu. I tada se za srce mislilo da je ono središte emocija. Tako su stari Rimljani tu venu nazivali ‘vena amoris’ što znači ‘vena ljubavi’ – objasnila je Bernadet Čepmen, osnivačica saveza ‘The UK Alliance of Wedding Planners’.

Veterinarska Stanica Bujanovac


Od tada smo o ljudskom telu saznali mnogo toga. Sada znamo, nažalost, da mi nemamo takvu venu. Osim toga, znamo da je srce mišićni organ za pumpanje krvi, ali to nas nije sprečilo da nastavimo o njemu razmišljati u emotivnom kontekstu. Takođe, još uvek venčani prsten nosimo na četvrtom prstu.

Uprkos rasprostranjenosti ove tradicije venčanog prstena, pogotovo u zapadnim kulturama, ne slede je svi.

– Neke kulture su odabrale slobodu i individualnost kada su odlučivale na kojoj ruci će se nositi venčani prsten. Bračni parovi iz evropskih zemalja poput Austrije, Danske i Nemačke, venčani prsten nose na desnoj ruci. Ljudi u Indiji takođe su se odlučili za desnu ruku jer se kod njih leva ruka smatra ‘nečistom’ – rekla je poslovna savetnica Dženifer Kler Konstant za Reader’s Digest.

Espreso

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *